Cel putin un milion de romani sufera de bronsita cronica obstructiva. Mai putin de 50% au acces la servicii medicale
Cel putin un milion de romani sufera de bronsita cronica obstructiva. Mai putin de 50% au acces la servicii medicale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cel-putin-un-milion-de-romani-sufera-de-bronsita-cronica-obstructiva-mai-putin-de-50-au-acces-la-servicii-medicale/
Cel putin un milion de romani sufera de bronsita cronica obstructiva (BPOC), iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus, mai putin de 50 la suta dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an, arata un studiu realizat de Societatea Romana de Pneumologie.
BPOC este o afectiune cronica pulmonara cu prevalenta in continua crestere, care se manifesta prin dispnee (senzatia de sufocare), tuse cronica si alte probleme respiratorii, arata un comunicat al Societatii Romane de Pneumologie.
Bronsita cronica obstructiva afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la trei milioane de oameni pe an. Este o boala pana recent necunoscuta, dar care in urmatorii zece ani va deveni a treia cauza de deces in lume.
In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus, mai putin de 50 la suta dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an.
Spirometria este un test simplu si nedureros prin care se masoara cat de bine respira o persoana.
Spirometria este importanta pentru diagnosticul bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) si a altor boli pulmonare. Toate ghidurile de management al BPOC: Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), alte ghiduri internationale, precum si ghidurile nationale, recomanda spirometria ca test standard pentru diagnosticul BPOC.
Ghidul European GOLD si ghidul national GLOBO recomanda spirometria tuturor persoanelor care sunt expuse riscului de a face BPOC. Adica tuturor persoanelor care au peste 40 ani, fumeaza sau au fost expusi la fumul de tigara, precum si la alte tipuri de fum, au fost expusi pulberilor sau altor noxe la locul de munca, cat si celor care prezinta simptome specifice BPOC, cum ar fi tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma sau sputa mucoasa) in majoritatea zilelor (tusea matinala a “fumatorului”) si dispnee (senzatia de lipsa brusca de aer).
BPOC este o boala sub-diagnosticata. Studii recente arata ca intre 25-50 la suta dintre persoanele care sufera de BPOC si a caror boala este evidenta clinic (cu semne si simptome) nu stiu ca au aceasta boala. In plus, de cele mai multe ori, in stadiile incipiente BPOC nu este o boala recunoscuta. Explicatia vine in principal din specificul evolutiei acestei boli: simptomele nu apar brusc, ele apar si se agraveaza treptat si pacientul ajunge sa considere si sa accepte ca fiind normale tusea cronica sau dispneea usoara, punandu-le pe seama imbatranirii sau ca o consecinta fireasca a fumatului.
Testarea prin spirometrie poate identifica BPOC in stadiile de inceput, inainte ca simptomele sa devina severe si deranjante si abia atunci sa determine pacientul sa se prezinte la medic pentru o consultatie. Cu cat BPOC este depistat mai devreme, cu atat exista posibilitatea unor tratamente mai eficiente, care sa incetineasca sau sa previna degradarea functiei pulmonare in viitor.
In lipsa tratamentului, pacientii cu BPOC ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata. Intr-un interviu realizat cu pacientii afectati de BPOC, unul dintre pacienti spunea: “Sunt constient de fiecare data cand respir”.
La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd).
La nivel mondial, evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, cu sprijinul International COPD Coalition.
Sursa: www.mediafax.ro
0 Comentarii