Rectorul UMFST: Statele trebuie sa impuna consideratii morale in dezvoltarea IA
Rectorul UMFST: Statele trebuie sa impuna consideratii morale in dezvoltarea IA
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rector-umfst-statele-trebuie-sa-impuna-consideratii-morale-in-dezvoltare-a-instrumentelor-ia/
Rectorul Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Targu Mures, Prof. Dr. Leonard Azamfirei, considera ca statele trebuie sa raspunda legislativ si sa impuna consideratii morale in procesul de dezvoltare a instrumentelor avansate de Inteligenta Artificiala (IA).
“Tehnologiile IA aduc beneficii enorme in planul productivitatii: economisesc timp prin automatizarea unor procese, genereaza rapid informatii prin analiza unor volume mari de date si reduc numarul de erori umane in fluxul de productie, dar nu toata lumea imbratiseaza cu optimism IA, cu toate ca este deja parte din viata noastra de zi cu zi. Multi au temeri justificate legate de impactul inteligentei artificiale pe piata muncii, intr-o lume deja obsedata de ideea de productivitate. Merita sa luam aminte la segregarea tot mai adanca dintre cei care au acces la resursele uriase puse la dispozitie de IA si cei care traiesc in periferii digitale sau, pe termen lung, sa luam in calcul riscul ca omul sa piarda controlul asupra tehnologiilor IA, care se vor replica autonom (singularitatea tehnologica). In toata aceasta frenezie a dezvoltarii de noi tehnologii care integreaza IA, cine mai are timp sa se gandeasca la ‘algoretica’, la masuri de control si de echilibru potrivite? Gigantii din domeniul tehnologiei sunt prea putin inclinati catre rezerve etice fata de fructificarea deplina a noilor tehnologii, dar statele trebuie sa raspunda legislativ si sa impuna consideratii morale ca parte integranta din procesul de dezvoltare a instrumentelor avansate de IA”, a precizat medicul Leonard Azamfirei, pe Facebook.
El a aratat ca a experimentat ChatGPT in ultimele zile si l-a pus sa scrie in limba romana cateva e-mailuri, sa conceapa un discurs de Ziua Nationala a Romaniei, sa faca o prezentare a UMFST ‘G.E. Palade’ si sa compuna o scrisoare din partea unui tata catre fiul sau, dupa ce a fost diagnosticat cu o forma avansata de cancer, aratand ca in limba romana textele, desi corecte gramatical, au un continut mediu, in timp ce in limba engleza ‘poate scrie o lucrare academica corecta si convingatoare, fara sa ofere contributii si perspective noi’.
“Asistam deocamdata la o avanpremiera care va afecta masiv aproape toate industriile si va da multe batai de cap sistemului de invatamant in urmatorii ani”, a mai precizat rectorul UMFST.
Etichete: inteligenta artificiala, IA, consideratii morale inteligenta artificiala, UMFST, leonard azamfirei
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii