Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030 | Nevoie de dezvoltare a asistentei primare

13/04/2023
Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030 | Nevoie de dezvoltare a asistentei primare

Strategia nationala de sanatate 2023 – 2030 | Nevoie de dezvoltare a asistentei primare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/strategia-nationala-de-sanatate-2023-2030-nevoie-de-dezvoltare-a-asistentei-primare/

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare privind aprobarea Strategiei nationale de sanatate 2023 – 2030 si a Planului de actiuni pentru implementarea acesteia.

Potrivit initiativei legislative, finantarea masurilor prevazute in Planul de actiuni se asigura din bugetul aprobat fiecarei institutii sau autoritati publice responsabila pentru implementare, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie, prevede proiectul.

Totodata, se subliniaza ca prin aceasta strategie se urmareste dezvoltarea unui sistem national de sanatate publica sustenabil, rezilient si performant.

“Conform strategiei propuse, se vor dezvolta serviciile de sanatate integrate la nivelul comunitatilor astfel incat sanatatea sa poata fi abordata in mod comprehensiv pe mai multi determinanti: sanitari, educationali si sociali. O atentie speciala va fi acordata populatiilor vulnerabile si la risc (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati etc), precum si populatiei rroma, acolo unde aceasta exista. Aceste servicii vor fi dezvoltate de catre autoritatile locale cu sprijin financiar, logistic si informational de la nivel central. Viziunea pe termen mediu si lung este ca aceste centre de medicina comunitara integrate sa constituie un model de practica sustenabila si generalizata in comunitatile din Romania” scrie in nota de fundamentare.

Proiectul prevede ca asistenta medicala primara sa poata prelua baza piramidei serviciilor medicale. In actul legislativ scrie ca trebuie asigurat un cadru predictibil de dezvoltare in care sa se asigure formarea resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii si asigurarea sustenabilitatii financiare si operationale a cabinetelor de medicina de familie.

“Nevoia de dezvoltare a asistentei primare ramane pregnanta, fiind necesara integrarea cu asistenta medicala comunitara si asigurarea unui standard de calitate si performanta national. In acest scop, se va dezvolta un cadru de evaluare a performantei la nivel national, care va constitui mecanismul de referinta a monitorizarii evolutiei medicinei primare. Sistemul de medicina primara trebuie sa se debirocratizeze, asigurand serviciile medicale de diagnostic, evaluare, tratament si monitorizare a pacientului. In acest fel, medicina primara va functiona prin sistemul de retentie a pacientului la nivelul ingrijirilor primare, oferind servicii medicale adaptate competentelor medicului de familie si nu prin sistemul de gatekeeper. Astfel, se prevede coordonarea si integrarea crescuta a medicinei primare in sistemul de sanatate (ambulator, explorari, spitalizare, recuperare), ceea ce ar conduce la scaderea internarilor evitabile, a risipei de resurse financiare si va creste satisfactia pacientului fata de medicul de familie”, mai scrie in initiativa legislativa.

 

Etichete: strategia nationala de sanatate 2023 – 2030, asistenta medicala primara

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Mircea says:

    Vorba regretatei Dalida, “Parole,parole,parole..”În primul rând ,forma de organizare a asistenței primare este total diferită de cea a asistenței spitalicești, de mai bine de 24 ani (!) . Medicii de familie sunt retribuiți conform celui mai capitalist mod cu putință, funcție de numărul de pacienți (asigurați !) de pe listă și de serviciile medicale furnizate populației și decontate de CNAS . Nu există suficienți asigurați,nu există atractivitatea financiară a ocupării postului și pacienții cu densitate mică, vârstă ridicată, au toate șansele să rămână fără asistență . În Franța,unde medicii de familie români emigrează pe capete, pacienții asigurați plătesc direct medicului de familie consultația și serviciile,urmând apoi cu facturile primite să meargă la casele de sănătate unde cotizează să-și ridice banii. Dacă s-ar aplica asta și în România, apăi chiar ar fi finalul asistenței primare .Dar și la noi se va întâmpla asta, în mai puțin de om decadă. Până una,alta, medicii de familie reprezintă “rezerva” , “the expendables” : rezolvă 40 % din solicitările de asistență medicală și le-a fost alocat întotdeauna mai puțin de 6% din fondurile colectate. Iar Banca Mondială, care urmărește și finanțează “reforma” (?!) sanitară în România,zău că n-a vazut lucrurile așa..Ea dorea ca asistența primară să devină atât de performantă, încât spitalele să fie rezervate doar cazurilor efectiv grave ,asistența spitaliceasscă fiind ” balaurul” nesătul care e greu de stăpânit chiar și în statele cu fonduri alocate sănătății mai mari..Ce “performanță” poți face în asistența primară, când pentru e ecografie, Casa de Asigurări decontează 10 (!) RON ?! Cursul pentru competența în ecografie n-a fost gratis, a costat sume de patru cifre în euro(!),aparatul,ecografu sume cu patri-cinci cifre, tot în euro iar Casa îți decontează 10 lei(impozabili…).Cireașa de pe tort, sau mai bine zis bomboana de pe coliva sistemului sanitar este că DSP-urilor și CJAS-urilor județene le sunt alocate pentru funcționare procente mai mari din fondurile strânse pentru sănătate decît asistența primară. Prin urmare, e inevitabil ca asistența primară să crape prima…Când de fapt, în intenția străinilor care vroiau să reformeze sistemul sanitar de tip sovietic,centrat pe spital, asistența primară urma să devină inima sistemului de sănătate…Asta e treaba, orice intenție generoasă se ofilește dacă românii o ‘ dirijează” ei ..Popor inguvernabil.popor falit..Vă spune ceva sintagma lui moș Brucan, ” stupid people” ?!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: