Cercetatorul Sergiu Pasca a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj-Napoca
Cercetatorul Sergiu Pasca a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Cluj-Napoca
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatorul-sergiu-pasca-a-primit-titlul-de-doctor-honoris-causa-al-umf-cluj-napoca/
Prof. dr. Sergiu Pasca, medic, om de stiinta si profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Stanford din California, S.U.A. si unul dintre cel mai bine cotati cercetatori din lume in neurostiinte, a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o in 2007.
„Decernarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca o consideram o binevenita rasplata pentru activitatea domnului prof. dr. Sergiu Pasca, fiind totodata o mandrie pentru noi toti ca scoala medicala clujeana, comunitate academica si colegi deopotriva. Speram ca realizarile sale ii vor inspira pe mai tinerii nostri colegi si studenti sa isi urmeze visurile, sa fie indrazneti, muncitori si curajosi”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat al institutiei de invatamant superior.
Prof. dr. Sergiu Pasca este considerat un lider international in neurostiinte si celule stem, fiind inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari in Medicina si Stiinte.
Cercetarile sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performante stiintifice ale anului 2022. Activitatea de cercetare a prof. dr. Sergiu P. Pasca este orientata inspre intelegerea legilor fundamentale care guverneaza dezvoltarea si functionarea creierului uman si identificarea mecanismelor moleculare care duc la boli neuropsihice, precum autismul si schizofrenia.
Laboratorul sau de la Universitatea Stanford a dezvoltat o serie de metode care permit crearea, din celule stem, de tesut tridimensional nervos functional uman si lucreaza in continuare la noi descoperiri in neurostiintele fundamentale si clinice.
„Sa primesc titlul de Doctor Honoris Causa de la Alma Mater reprezinta cea mai mare onoare pe care o poate primi un membru al corpului academic. In urma cu 20 de ani, ca student in anul I, nu mi-as fi putut imagina ca voi sta aici astazi si va voi putea impartasi cercetarile laboratorului meu din cealalta parte a lumii”, a declarat prof. dr. Sergiu Pasca in cadrul ceremoniei.
Prof. dr. Sergiu P. Pasca este absolvent al promotiei 2007 a Facultatii de Medicina. Ca student La UMF „Iuliu Hatieganu”, si-a desfasurat activitatea de cercetare la Catedra de Biochimie, sub indrumarea mentorului sau, conf. dr. Maria Dronca si a publicat mai multe articole-cheie in reviste internationale demonstrand, pentru prima data, prezenta unor anomalii metabolice si enzimatice la pacientii cu autism.
Datorita activitatii sale de cercetare din timpul studentiei, a fost primul laureat al Premiului de cercetare pentru studenti acordat de UMF „Iuliu Hatieganu”. Tot in perioada studentiei, a efectuat studii de cercetare la Institutul Max Plack pentru Cercetari in domeniul Creierului din Frankfurt, unde a studiat functia cortexului vizual cu metode de electrofiziologie si la Universitatea Nebraska din SUA, unde a aprofundat studiile de metabolism in autism.
Dupa obtinerea diplomei de medic, in 2007, un an mai tarziu a fost acceptat la studii postdoctorale (fara a avea doctorat) la prestigioasa Universitate Stanford din California cu o bursa postdoctorala din partea International Brain Research Organization (IBRO), acordata cu distinctia Outstanding.
In timpul studiilor postdoctorale in laboratorul lui Ricardo Dolmetsch de la Universitatea Stanford, a dezvoltat unele dintre primele modele celulare cu celule stem pluripotente induse (iPSC) cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor tuburari neuropsihice, precum Sindromul Timothy si Sindromul Dravet.
Evolutia sa profesionala a facut ca astazi sa fie Directorul Fondator al primului program de Organogeneza a Creierului Uman de la Universitatea Stanford, unde a parcurs toate etapele ierarhice in calitate de cadru didactic: in 2014, a devenit Assistant Professor (sef de lucrari), in 2020 a devenit Associate Professor cu Tenure (conferentiar), urmand ca in 2022 sa devina Professor si sa fie numit Kenneth T. Norris Jr. Professor of Psychiatry and Behavioral Sciences.
De asemenea, prof. dr. Sergiu Pasca are o bogata activitate stiintifica, recunoscuta la nivel mondial: 73 articole ISI, publicate in reviste de prestigiu precum Nature, Science, Neuron, Cell, Life Sciences, Genome Medicine, Journal of Cellular and Mollecular Medicine si multe altele; 12 brevete de inventie; 13 proiecte de cercetare conduse finalizate; 10 proiecte de cercetare in derulare. Este colaborator la 4 carti de specialitate si a participat la peste 120 de conferinte in calitate de speaker.
Datorita performantelor sale exceptionale, a fost distins cu numeroase premii internationale in Psihiatrie biologica, Neurochimie, Biologie celulara, Psihiatrie genetica, Neuroanatomie, Neuropsihofarmacologie, Neurostiinte.
Etichete: sergiu pasca, cercetator sergiu pasca, umf iuliu hatieganu cluj-napoca
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii