Dr. Ciuhodaru: Manevra Heimlich trebuie invatata si exersata in toate scolile din Romania
Dr. Ciuhodaru: Manevra Heimlich trebuie invatata si exersata in toate scolile din Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-ciuhodaru-manevra-heimlich-trebuie-invatata-si-exersata-in-toate-scolile-din-romania/
Manevra Heimlich este metoda de dezobstructie a cailor aeriene in cazul unui pacient care se sufoca prin aspirarea unui corp strain. Trebuie invatata si exersata in toate scolile din Romania impreuna cu multe alte notiuni de prim-ajutor, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
“Nu uitati de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Sunt 10 lucruri esentiale. Toti ar trebui sa stim sa facem asta. O manevra simpla ar putea salva viata celui de langa tine si ti-ar putea salva viata. O fetita de 14 de ani a murit dupa ce s-a inecat cu un jeleu la scoala. NU era singura si nu e singura viata irosita. Romanii mor fara a li se aplica la timp manevra salvatoare.”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit medicului, lipsa educatiei pentru sanatate este frecvent letala. El a explicat cateva lucruri esentiale si ponturi privind manevra Heimlich:
A. 10 lucruri esentiale:
1. Fiti siguri ca victima se sufoca prin aspirarea unui corp strain (daca obstructia nu e completa manevra nu e eficienta si poate produce leziuni.):
– aspiratie confirmata (de martori, anturaj)
– nu mai poate vorbi, tusi si respira
– pacient agitat, care se sufoca, duce involuntar mana la gat iar ulterior isi pierde constienta
2. Ramaneti calm dar strigati dupa ajutor. Ajutorul suna la 112.
3. Ridicati pacientul.
4. Plasati-va in spatele acestuia.
5. Imbratisati pacientul, pozitionand pumnul mai puternic la nivel abdominal (intre ombilic si stern) peste care suprapuneti cealalta mana.
6. Aplicati compresia abdominala care trebuie sa fie brusca si adanca la nivelul abdomenului superior; de jos in sus si din fata in spate, ca si cum ati ridica pacientul.
7. Se executa 5 astfel de compresiuni abdominale.
8. Repetatati compresiile pana cand pacientul reuseste sa expulzeze obiectul aspirat sau isi pierde constienta.
9. Daca victima isi pierde constienta pozitionati-o pe spate pe un plan dur. Incepeti resuscitarea. Efectuati aceeasi manevra dupa ce ati incalecat picioarele victimei. Aplicati compresii bruste si adanci in abdomenul superior pozitionand mana puternica intre ombilic si stern si asezind cealalta mana peste aceasta.
10. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesara indiferent daca manevra are sau nu succes.
B. Ponturi:
1. Daca pacientul inca poate tusi incurajati-l sa faca acest lucru in continuare. O tuse puternica disloca adesea corpul strain.
2. Atentie la caderea victimei care se sufoca! La un moment dat isi va pierde constienta, va cadea si se poate lovi.
3. La gravide si obezi aplicati compresiile la nivelul toracelui, in partea inferioara a sternului.
4. Exista si auto Heimlich: impingeti-va cu abdomenul superior pe o suprafata orizontala dura, cum ar fi spatarul unui scaun.
C. Atentie !!! Pentru a fi cu adevarat eficiente notiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (invatate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla inmultirii. De aceea vreau ca notiunile de prim ajutor sa fie predate in toate scolile din Romania. Sper sa sustineti si acest demers.
Etichete: manevra heimlich, ponturi manevra heimlich, dr tudor ciuhodaru
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Intru totul de acord cu cele scrise de dl. doctor. Ar fi fost bine daca ne-ar fi prezentat niste imagini(un exercitiu facut pe manechin). Sanatate si toate cele bune.