Depistat in stadii incipiente, cancerul ovarian este vindecabil in peste 90% dintre cazuri
Depistat in stadii incipiente, cancerul ovarian este vindecabil in peste 90% dintre cazuri
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/depistat-in-stadii-incipiente-cancerul-ovarian-este-vindecabil-in-peste-90-dintre-cazuri/
Cancerul ovarian depistat in stadii incipiente, poate fi vindecat in proportie de 90 – 95% dintre cazuri, dar de cele mai multe ori, boala este diagnosticata in stadii avansate, pecizeaza Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
De Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian, marcata la data de 8 mai, FABC atrage atentia ca sansele de supravietuire cresc cu cat cancerul este diagnosticat mai devreme si, de aceea, controalele de rutina periodice sunt esentiale.
Potrivit statisticilor, in 2020, 1.121 de femei din Romania au murit de cancer ovarian, iar 1.909 au fost diagnosticate cu aceasta boala, in timp ce in Europa s-au inregistrat 66.000 de noi cazuri.
“Prezenta la medic si controalele ginecologice anuale de rutina, preventive, sunt esentiale, mai ales cand aveti antecedente in familie! Daca simptomele au aparut deja, cancerul ovarian nu mai este intr-un stadiu incipient. Atunci cand va adresati devreme medicului, puteti supravietui”, a declarat presedintele FABC, Cezar Irimia, potrivit unui comunicat de presa.
In ciuda progreselor stiintifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumatate dintre femei vor trai cel putin 5 ani dupa diagnosticare si doar aproximativ una din trei va trai cel putin 10 ani.
“Cancerul ovarian este o boala pentru care nu avem la dispozitie screening. Nu exista niste teste pe care sa le facem intregii populatii pentru a descoperi boala in faze incipiente. Daca va uitati pe statistici, inclusiv in tarile cu sisteme de sanatate performante, cancerul ovarian – in trei sferturi dintre cazuri – este diagnosticat in stadii avansate, pentru ca este o boala cu simptome extrem de inselatoare, care te duc mai degraba cu gandul in sfera digestiva si abdominala. Nu as vrea sa se inteleaga ca orice disconfort abdominal ar trebui atribuit unui posibil cancer de ovar – nu este o boala foarte frecventa. Dar trebuie facute consulturi ginecologice chiar si in absenta semnelor”, a afirmat medicul oncolog Dragos Median, citat in comunicatul de presa.
Potrivit specialistilor, in cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme fata de cele care nu au avut in familie un caz.
Etichete: cancerul ovarian, diagnostic cancer ovarian, FABC
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii