Enteroscopul spiral motorizat – aparat unic in Romania, la Spitalul Clinic CF Timisoara

15/05/2023
Enteroscopul spiral motorizat – aparat unic in Romania, la Spitalul Clinic CF Timisoara

Enteroscopul spiral motorizat – aparat unic in Romania, la Spitalul Clinic CF Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/enteroscopul-spiral-motorizat-aparat-unic-in-romania-la-spitalul-clinic-cf-timisoara/

Aparat unic in Romania, la Timisoara. Enteroscopul spiral motorizat, folosit in depistarea si tratamentul afectiunilor de la nivelul intestinului subtire, aflat in dotarea Sectiei de Medicina Interna, in Compartimentul Gastroenterlogie al Spitalului Clinic CF Timisoara, se utilizeaza atat in scop de diagnostic, cat si terapeutic, transmite unitatea medicala, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, enteroscopia spirala motorizata se foloseste indeosebi la detectarea si tratarea afectiunilor intestinului subtire. Aparatul este prevazut cu un tub fin, flexibil, asemanator unui colonoscop, insa mai subtire, pe care se fixeaza o spirala ce permite avansarea, retragerea, dar si plierea usoara a intestinului subtire. La unul dintre capetele manerului este amplasat un motoras integrat care invarte spirala spre celalat capat.

Dispozitivul are atasata o camera video HD prevazuta cu o lumina foarte puternica. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultima generatie care ofera vizualizarea de imagini la o calitate superioara (4K).

“Aparatul este prevazut cu o spirala dintr-un plastic dur ce poate fi controlata electric cu ajutorul a doua pedale, pentru inaintare si pentru retragere, totul realizandu-se cu sprijinul unui motoras atasat dispozitivului. Toate acestea sunt conectate la o unitate centrala, iar un controler permite oprirea automata a sistemului atunci cand creste rezistenta la inaintare sau la retragere. Enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul si pentru tratamentul afectiunilor la nivelul intestinului subtire. Aparatul pe care il folosim permite recoltarea de biopsii, obtinerea, respectiv a unui fragment bioptic, care este apoi analizat de histopatologi. In plus, se pot efectua diferite tehnici interventionale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasma sau excizia de polipi”, a declarat Dr. Christian Banciu, medic primar Gastroenterologie si Medicina Interna – Sef Sectie Medicina Interna (Spitalul Clinic CF Timisoara).

Enteroscopia se recomanda doar in cazul in care rezultatele colonoscopiei si ale gastroscopiei sunt negative, dar pacientii prezinta hemoragii “oculte” (nu pot fi observate cu ochiul liber, dar apar la analizele de laborator) in materiile fecale, ce au o provenienta nespecificata, existand suspiciunea unor sangerari la nivelul intestinului subtire. Acesta sangerare inexplicabila este principala indicatie pentru examinarea cu ajutorul enteroscopului.

“Aparatul pe care il avem in cadrul Compartimemtului de Gastroeneterologie este primul si, la ora actuala, singurul din Romania si are mai multe avantaje. Pe de-o parte reduce timpul de investigare ca urmare a motorizarii. Apoi, acel tub subtire, felxibil, poate patrunde mai usor in sistemul digestiv gratie spiralei care il ajuta la inaintare, dar si datorita insuflatiei cu dioxid de carbon ce provine dintr-un dispozitiv special atasat turnului endoscopic. Gazul reduce, in acelasi timp, senzatia de balonare, absorbindu-se mai usor in intestin. Totodata, prin folosirea de CO2, se limiteaza riscul complicatiilor in cazul tratamentului leziunilor descoperite.”, a mai precizat medicul Christian Banciu.

Sistemul endoscopic impreuna cu aparatul aflat in dotarea Spitalului Clinic CF Timisoara au fost achizitionate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotarii unitatilor sanitare.

Sursa foto: FB/Spitalul Clinic CF Timisoara

Etichete: enteroscopie, enteroscopul spiral motorizat, spitalul clinic cf timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: