INTERVIU | D-na Sandra Alexiu – coordonator SNMF al proiectului FormareMedicala
INTERVIU | D-na Sandra Alexiu – coordonator SNMF al proiectului FormareMedicala
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-d-na-sandra-alexiu-coordonator-snmf-al-proiectului-formaremedicala/
Cum acumulam punctele EMC necesare pana la finele anului – un interviu cu D-na Sandra Alexiu, medic de familie si coordonator SNMF al proiectului FormareMedicala.ro
FM: Exista tinte specifice de Educatie Medicala Continua pentru medicii de familie?
Medicii de familie, ca si medicii de toate specialitatile din Romania au obligatia formarii medicale continue – acest proces foarte important prin care ne asiguram ca suntem la curent cu tratamentele moderne, cu metodele de diagnostic, cu utilizarea aparaturilor moderne, in general ca serviciile medicale oferite sunt corelate cu descoperirile recente ale stiintei medicale.
O tinta minima stabilita de Colegiul Medicilor din Romania este acumularea a 200 de credite EMC in ultimii 5 ani. De exemplu, la sfarsitul anului curent 2015, pentru a-si pastra dreptul de libera practica, medicii trebuie sa demonstreze participarea la activitati de educatie medicala continua in perioada 2011 – 2015, insumand 200 credite, din care cel putin o treime trebuie sa fie cedite de CURS.
Foarte important de precizat este faptul ca CMR impune un minim de puncte EMC, dar in mod ideal ar trebui ca punctajul medicilor sa fie mult peste acest minim. Acest punctaj are o mare relevanta in diverse evaluari personale, inclusiv in cazurile de malpraxis.
FM: Cum se pot acumula creditele EMC?
Exista multe manifestari dedicate medicilor prin care se pot cumula puncte in programul de educatie medicala continua. Manifestarile trebuie sa aiba o anumita tinuta profesionala si sa fie creditate de catre Colegiul Medicilor din Romania. Noi, ca organizatie – Societatea Nationala de Medicina Familiei – organizam doua conferinte anual, o serie de evenimente itinerante de-a lungul anului, care au loc in diverse regiuni ale tarii (forum), dar si cursuri EMC la distanta, foarte instructive si foarte comod de accesat. Foarte multi medici de familie au ales aceasta cale de instruire.
FM: De ce credeti ca sunt atat de apreciate cursurile EMC la distanta de catre medicii de familie?
O caracteristica a medicilor de familie este raspandirea geografica: noi lucram si in centrele urbane, dar si in cele mai indepartate zone rurale in care nu se organizeaza conferinte. In al doilea rand, cu cat un medic trateaza pacienti dintr-o zona mai greu accesibila, cu atat este mai probabil sa nu isi gaseasca un inlocuitor pe perioada in care s-ar deplasa la o conferinta. Deci accesul este un element cheie, cursurile de educatie medicala continua de tip eLearning fiind acesibile “la un click distanta” pentru orice medic.
Pe de alta parte, ca si coordonator al acestui proiect, va pot confirma calitatea stiintifica si realizarea grafica deosebite. Este o placere sa parcurgi aceste cursuri EMC online si aproape fara efort iti insusesti cunostintele necesare promovarii examenului final. Cursurile cuprind exercitii, activitati, studii de caz din practica medicului de familie, fiind realizate toate in echipe care cuprind si un medic de familie formator; se asigura astfel o adresabilitate foarte buna catre specialitatea noastra.
FM: De ce ar trebui sa tina seama medicii de familie care decid sa urmeze cursuri EMC online?
In primul rand de faptul ca sunt gratuite! SNMF a obtinut sprijin pentru realizarea acestor cursuri. Apoi ar trebui sa tina seama de faptul ca se poate credita un singur curs EMC pe luna! Deci ii invit pe colegii mei sa se apuce de studiu imediat, astfel incat sa poata acumula cat mai multe puncte EMC pana la sfarsitul anului!
Atentie, examenele pot fi date numai de doua ori – este o restrictie importanta impusa de Colegiul Medicilor.
Spor la studiu!
FM: Multumim pentru interviu!
Interviu realizat de echipa de redactie FormareMedicala.ro
Autor: Sandra Alexiu
0 Comentarii