Ecografia Doppler – investigatie utilizata pentru diagnosticarea trombozelor venoase
Ecografia Doppler – investigatie utilizata pentru diagnosticarea trombozelor venoase
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ecografia-doppler-investigatie-utilizata-pentru-diagnosticarea-trombozelor-venoase/
Ecografia Doppler este un tip de investigatie imagistica cu ajutorul careia se poate monitoriza fluxul sangvin la nivelul arterelor si venelor. Metoda este non-invaziva si non iradianta si permite o evaluare a morfologiei si functionalitatii vaselor sanguine.
Investigatia dureaza intre 20 si 30 de minute si poate fi efectuata ori de cate ori este nevoie, fara ca sanatatea pacientului sa fie afectata, precizeaza medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Dispozitivul cu ajutorul caruia este realizata aceasta investigatie, aparatul Doppler, emite ultrasunete care sunt receptionate si reflectate apoi de corpul pacientului. Diferenta intre frecventa fasciculului emis si cel receptionat ofera informatiile necesare stabilirii unui diagnostic.
Investigatia este utilizata pentru diagnosticarea trombozelor venoase de la nivelul membrelor superioare sau inferioare, refluxul sangelui din venele profunde in venele superficiale cu aparitia insuficientei venoase si a varicelor, malformatii vasculare, respectiv dilatari anevrismale, stenoze vasculare sau ateromatoza.
“Cel mai adesea aparatul se foloseste pentru investigarea sistemului vascular al membrelor inferioare. Astfel, pacientii ce prezinta simptome asociate unei disfunctii vasculare cu aceasta localizare, cum ar fi durerea la nivelul gambei aparuta la mers, senzatia de picioare reci, amorteli, edem sau aparitia unor vase tortuoase proeminente (varice), au indicatie de explorare prin ecografie Doppler pentru diagnosticul unei posibile boli arteriale periferice sau al unei insuficiente venoase cronice.”, precizeaza Dr. Antonio Fabian, medic radiolog, potrivit unui comunicat al unitatii medicale.
Printre factorii de risc, in cazul producerii bolilor vasculare, ce fac necesara o monitorizare periodica, se numara sedentarismul, fumatul, conditiile de munca ce impun statul in picioare timp indelungat, istoricul familial de boli cardio-vasculare, consumul de anticonceptionale orale si imobilizarea la pat pe o perioada indelungata.
“Una dintre patologiile urgente, ce este diagnosticata cu ajutorul ecografiei Doppler si este esential a fi recunoscuta timpuriu, este tromboza venoasa profunda la nivelul membrelor inferioare. Formarea unui tromb la nivelul venelor prezinta riscul de migrare pana la nivelul vascularizatiei pulmonare, cu posibilitatea producerii emboliei pulmonare. Diagnosticul precoce prin ecografie, in urma suspiciunii clinice, permite un tratament prompt ce poate preveni aparitia complicatiilor potential letale.”, mai scrie medicul radiolog.
Sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: ecografia doppler, diagnosticarea trombozelor venoase, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii