Ministrul Sanatatii: 70 – 80 % din prezentarile in UPU nu ar trebui sa fie acolo
Ministrul Sanatatii: 70 – 80 % din prezentarile in UPU nu ar trebui sa fie acolo
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-70-80-din-prezentarile-in-upu-nu-ar-trebui-sa-fie-acolo/
Aproximativ 80 % din prezentarile in unitatile de primiri urgente (UPU) ar trebui sa mearga in alta parte, in ambulatorii sau la medicii de familie, este de parere Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. El a subliniat ca supraaglomerarea unor spitale duce la oboseala cronica a personalului medical.
“In mod evident, exista zone in care suprasolicitarea este evidenta. Nu se petrece acest lucru in toate zonele. Spitalele de urgenta, acolo unde se prezinta foarte multi pacienti, au aceasta problema. Sunt doua elemente de luat in considerare. Unul – atractivitatea locului de munca, pentru a putea completa personalul in zonele acestea fierbinti, si mai este un element la care lucram foarte intens, de dezvoltare a acelor servicii medicale prespitalicesti care sa scada presiunea pe spitale”, a precizat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.
Acesta a sustinut ca, pentru a degreva spitalele de urgenta si unitatile de primire a urgentelor de pacienti, trebuie pus la punct sistemul de sanatate al ambulatoriilor de specialitate.
“Sa stiti ca 70 – 80 la suta din prezentarile in unitatile de primiri urgente nu ar trebui sa fie acolo, dar oamenii nu au unde sa se duca in alta parte. Reteaua de specialitate pe care o dezvoltam acum prin PNRR si serviciile pe care le dezvoltam in ambulatorii, atat la medicul de familie cat si in ambulatoriul de specialitate, vor rezolva in timp aceasta problema. Lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. E un proces”, a mai precizat ministrul.
In opinia sa, pana in 2028 va fi echilibrat si mai bine stabilit accesul la serviciile medicale.
“Cred ca in urmatorii cinci ani putem sa ajungem la un echilibru in ceea ce priveste accesul la servicii medicale in ambulatorii si in zona de urgente medicale, si intarind ambulanta. Sa nu uitam ca ambulanta ofera servicii medicale, nu doar prim-ajutor. Echipajele de pe ambulanta sunt medicalizate si pot oferi servicii care sa evite prezentarea in urgentele medicale”, a spus Rafila.
Totodata, el a opinat ca, in viitorul apropiat si mediu, un rol important va reveni medicinei de familie.
“Medicina de familie este atractiva. Cred ca noul contract-cadru schimba regulile. Veniturile medicilor de familie vor creste substantial, inclusiv prin realizarea de servicii medicale preventive. De ani de zile tot discutam de preventie. E prima data cand contractul-cadru are prevederi extrem de clare si atractive pentru medicii de familie. Ne intereseaza pana la urma si omul sanatos, evaluarea si screeningul pentru anumite boli netransmisibile, fie ca discutam de boli cardiovasculare, diabet sau pacienti oncologici”, a subliniat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
36% dintre medici sunt supusi riscului de a manifesta clinic un sindrom de burnout. Este rezultatul primului studiu national care evalueaza riscul de burnout in randul medicilor din Romania, realizat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR). Peste o treime dintre medicii care au participat in cadrul studiului inregistreaza scoruri mari, care indica o probabilitate mare de a manifesta clinic un sindrom burnout, scorurile totale mari fiind dependente, intr-o mare masura, de componenta de epuizare (58%).
Etichete: prezentari upu, supraaglomerarea spitale, medicina de familie, burnout, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii