Infiltratii spinale (transforaminale) ghidate ecografic

26/06/2023
Infiltratii spinale (transforaminale) ghidate ecografic

Infiltratii spinale (transforaminale) ghidate ecografic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/infiltratii-spinale-transforaminale-ghidate-ecografic/

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” este singura unitate medicala din tara care efectueza infiltratii spinale (transforaminale) ghidate ecografic, transmite unitatea medicala.

Infiltratia spinala este o metoda de tratament sigura, nedureroasa minim invaziva, rapida si eficienta, indicata in cazul durerilor de spate date de anumite patologii degenerative sau inflamatorii ale coloanei vertebrale, de tipul herniilor de disc, stenozelor, artrozelor vertebrale, spondilozei. Aceasta procedura nu necesita internare si pacientul isi poate relua activitatile la scurt timp dupa tratament.

Scopul infiltratiei spinale este scaderea inflamatiei nervului afectat ce conduce la diminuarea si, treptat, la disparitia sindromului algic, a paresteziilor si a impotentei functionale locomotorii sau a altor simptome. Diminuarea durerii va fi resimtita in aproximativ 2 – 5 zile, in unele cazuri chiar mai rapid, efectul maxim fiind la 2 saptamani dupa tratament.

“Aceasta interventie implica injectarea unui medicament antiinflamator corticosteroid (de preferat cu timp de injumatatire crescut) si anestezic local in jurul nervului afectat, prin intermediul unei ac si prin foramenul transvers (orificiul prin care nervul paraseste coloana vertebrala). Pentru a oferi precizie si siguranta manevrei, aceasta se efectueaza sub control imagistic.”, precizeaza unitatea medicala, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate,pPerfectionarea aparaturii si a tehnicilor de ecografie musculo-scheletala au facut ca ghidajul ecografic in infiltratiile epidurale transforaminale lombare si cervicale, infiltratiile intraarticulare fatetare si blocurile neuromusculare selective sa devina o optiune de tratament sigura, minim invaziva si in primul rand sa elimine dezavantajul radiatiilor ionizante.

Caz medical

Infiltratie lombara selectiva intraforaminala L3 stanga, intraforaminala L4 stanga cu antiinflamator corticosteroid si anestezic local sub ecoghidaj efectuata in cazul unei paciente, in varsta de 53 de ani, diagnosticata cu Radiculopatie L3 – L4 stanga.

Postinterventie, pacienta a avut o evolutie favorabila, fapt ce a determinat externarea acesteia, cu indicatie de a continua programul de recuperare specific, sub coordonarea unui medic specialist.
“La acest moment, infiltratiile spinale (transforaminale) ghidate ecografic pot fi realizate in Spitalul Unversitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila, in conditii de maxima siguranta pentru pacient datorita faptului ca Sectia Recuperare neuromotorie I detine atat infrastructura materiala necesara realizarii acestui tip de procedura, cat si echipa medicala specializata si acreditata pentru efectuarea acestor manevre minim invazive.”, mai transmite spitalul.

Operatori
– Col. medic dr. Ovidiu Cristian Chiriac, Sef Sectie Recuperare neuromotorie I, medic primar recuperare, medicina fizica si balneologie, competente: Ecografia generala si a aparatului locomotor; Masterclass in terapia durerii in patologia spinala; Atestat pentru injectare cu toxina botulinica; Permis protectie radiologica nivelul II in domeniile RDG si GR specialitatile RTG, RI, RTGD, VET, AAX.
– Col. medic dr. Dragos Nedelescu, medic primar recuperare, medicina fizica si balneologie, atestat Ecografie generala si aparat locomotor, Sectia Recuperare neuromotorie I

Ce inseamna Hiperlordoza lombara

In mod normal, coloana vertebrala este curbata la nivelul gatului, toracelui si partii de jos a spatelui. Privita din lateral, partea superioara (coloana vertebrala cervicala) si partea inferioara a spatelui (coloana vertebrala lombara) au o usoara curba spre inainte (lordoza), iar partea superioara a spatelui (coloana vertebrala toracica) are o curba usoara spre inapoi (cifoza).
Curburile fiziologice se definitiveaza in jurul varstei de 6-7 ani, practic coloana vertebrala isi stabileste forma individuala pentru fiecare persoana.

Atunci insa cand coloana se arcuieste prea mult spre anterior este o conditie denumita hiperlordoza (careia i se spune simplu tot lordoza). Poate afecta partea inferioara a spatelui – lordoza lombara sau gatul – lordoza cervicala.

Cateva dintre conditiile mai frecvente care se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta lordoza:

• Postura
• Obezitatea
• Traumatismele: accidentele, cazaturile severe si traumatismele sportive pot cauza spondiloliza, un tip de fractura vertebrala, ceea ce determina ca vertebra afectata sa se curbeze cu un unghi mai mare
• Afectiuni neuromusculare: distrofia musculara, paralizia spinala, atrofia spinala musculara, mielomeningocelul afecteaza functia nervilor si a muschilor si favorizeaza dezvoltarea lordozei
• Afectiuni osteoarticulare: displazia de dezvoltare a soldului, in care elementele acestei articulatii se dezvolta anormal sau atrogripoza, o malformatie congenitala in care apare o limitare a miscarilor la nivelul articulatiilor pot predispune la aparitia lordozei
• Spondilolistezis: alunecarea unei vertebre fata de vertebra de deasupra cu producerea unei luxatii sau subluxatii. Poate sa apara ca urmare a practicarii anumitor sporturi, cum ar fi gimnastica
• Osteoporoza: o boala care determina pierderea de masa osoasa, ceea ce creste riscul de fracturi

Ce simptome prezinta pacientii cu hiperlordoza si rectitudine lombara?

In general, simptomele sunt reprezentate de durere la nivel lombar cu diferite grade de intensitate. Pe langa acestea, exista o serie de alte simptome care ar trebui sa te determine sa mergi la o consultatie:

• Contracturi musculare ce limiteaza miscarea din zona lombara;
• Tensiune si rigiditate la nivelul spatelui inferior;
• Restrictionarea sau limitarea miscarii, deosebit de vizibila in timpul mersului sau cand trunchiul este indoit;
• Furnicaturi sau amorteala la nivelul picioarelor;
• Dificultate in ridicarea obiectelor de la podea;
• Dureri lombare care iradiaza catre regiunea fesiera si picioare;
• Dificultate la pastrarea pozitiilor in mod indelungat – mers, sezut, stat in picioare, pozitie culcata.

Cand sunt indicate infiltratiile transforaminale?

Durerile de spate si radiculopatia sunt afectiuni cu frecventa tot mai crescuta in randul populatiei, cu un impact deosebit asupra calitatii vietii, in special in perioadele dureroase acute. Cel mai frecvent, tratamentul patologiei discale este cel conservator, non-chirurgical.

“Tratamentul chirurgical se adreseaza cazurilor atent selectate neresponsive la tratament conservator sau care prezinta semne de afectare neurologica progresiva ori acuta severa (un exemplu de urgenta neurochirurgicala este sindromul de coada de cal). Infiltratiile steroidiene epidurale transforaminale sunt folosite cu succes in tratamentul radiculopatiei. Pentru a oferi precizie si siguranta manevrei, aceasta se efectueaza sub control imagistic.”, mai transmite Spitalul Militar Central.

Perfectionarea aparaturii si a tehnicilor de ecografie musculo-scheletala au facut ca ghidajul ecografic in infiltratiile epidurale transforaminale lombare si cervicale, infiltratiile intraarticulare fatetare si blocurile neuromusculare selective sa devina o optiune de tratament sigura, minim invaziva si in primul rand sa elimine dezavantajul radiatiilor ionizante.

Astfel, manevra devine eligibila inclusiv pentru pacientele gravide care se confrunta cu lombosciatalgii severe si care nu pot beneficia de tratament conservator clasic sau infiltratii ghidate fluoroscopic, excluzand manevrele „in orb” care prezinta riscuri semnificative.

Indicatii de tratament

• Hernia de disc: Injectiile transforaminale pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de herniile de disc lombare, care sunt herniile de disc care afecteaza nervii din partea inferioara a spatelui.
• Radiculopatia: Aceasta este o afectiune cauzata de compresia nervilor care pleaca din coloana vertebrala, care poate duce la durere, amorteala sau slabiciune in membrele inferioare.
• Sindromul de compresie nervoasa: Aceasta este o afectiune cauzata de compresia nervilor care pleaca din coloana vertebrala, care poate duce la durere, amorteala sau slabiciune in membrele inferioare.
• Durerea lombara cronica: Injectiile transforaminale pot fi utilizate pentru a trata durerea lombara cronica care nu raspunde la alte tratamente conservatoare.

Cum se desfasoara o infiltratie transforaminala ghidata ecografic?

Procedura este una minim invaziva. Se injecteaza, sub anestezie locala, un amestec format dintr-un steroid cu actiune lunga, un anestezic si solutie salina la locul de iesire al nervului spinal din coloana vertebrala, cu scopul reducerii inflamatiei nervului afectat. Acesta va determina diminuarea pana la disparitia durerii, a amortelii sau a altor simptome cauzate de inflamatia nervului.

In medie, procedura dureaza 15 – 20 minute, se executa sub ghidaj ecografic, cu pacientul treaz, in prone position pe patul de examinare.

Efectul se face simtit imediat, cu progresie pana la cateva saptamani si poate dura, in functie de particularitatile patologiei, pana la cativa ani.

Riscuri infiltratiilor transforaminale

Ca orice procedura medicala, injectiile transforaminale pot implica anumite riscuri. Unele dintre riscurile cele mai comune ale acestei proceduri sunt:

• Infectia: ca orice procedura chirurgicala, exista riscul de infectie la locul injectarii.
• Durere sau discomfort la locul injectarii.
• Lezarea nervilor: exista un risc mic de lezare a nervilor in timpul procedurii, care poate duce la amorteala sau slabiciune in membrele inferioare.
• Reactie alergica la medicamentul injectat.
• Durerea poate fi temporara sau poate persista dupa procedura.
• In unele cazuri poate fi nevoie de mai multe injectii pentru a obtine rezultatele dorite.

Ce trebuie sa faci dupa infiltratiile transforaminale?

Recuperarea dupa infiltratiile transforaminale este mult mai rapida decat recuperare dupa o operatie la coloana vertebrala mai invaziva. Vei putea merge la scurt timp dupa efectuarea acesteia, dar este indicat repausul la pat in primele 24 de ore. Ulterior iti vei putea relua activitatile normale, cu conditia sa faci acest lucru treptat. Nu vei avea voie sa ridici obiecte grele sau sa faci efort fizic intens timp de cel putin 6 saptamani.

Este important de mentionat ca aceasta este o descriere generala a procedurii si poate varia in functie de cazul specific, de starea pacientului si de preferintele medicului.

“Nu este o metoda de tratament recomandata pentru afectiuni intervertebrale sau atroze care implica corpii vertebrali si nici nu poate preveni aparitia fracturilor la nivelul altor zone afectate de osteoporoza, de aceea activitatea fizica trebuie realizata in concordanta cu afectiunile asociate.
Stabilirea metodei de tratament potrivite se face de catre medic, in functie de particularitatile fiecarui caz.”, mai precizeaza unitatea sanitara.

Sursa foto: Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”/FB

Etichete: infiltratii spinale, infiltratiile transforaminale, infiltratii ghidate ecografic, spitalul militar central

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: