Un sfert din totalul persoanelor inregistrate la CJAS Buzau sunt neasigurate
Un sfert din totalul persoanelor inregistrate la CJAS Buzau sunt neasigurate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-sfert-din-totalul-persoanelor-inregistrate-la-cjas-buzau-sunt-neasigurate/
La nivelul judetului Buzau, in urma unei analize a reiesit ca un sfert dintre persoanele inregistrate la nivelul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate nu sunt asigurate medical.
“La 30.06.2023 la nivelul Casei avem asigurati 332.784 persoane inscrise pe lista medicilor de familie si 114.119 persoane neasigurate. Procentul neasiguratilor, din totalul persoanelor inregistrate, este de 25 la suta, la nivelul Casei fiind inregistrate 447.048 persoane”, a declarat Eliza Roxana Oncel, directorul CJAS Buzau, potrivit Agerpres.
Persoanele care nu au calitatea de asigurat beneficiaza de consult medical din partea medicilor de familie, in schimb nu se pot bucura de prescriptii medicale gratuite sau compensate.
“Persoanele neasigurate beneficiaza pe pachetul minimal de servicii, pachet minimal ce cuprinde o categorie minima de servicii. Ei pot fi consultati de medicul de familie pe lista caruia sunt inscrisi sau neinscrisi, cu conditia ca medicul de familie sa ii reinscrie chiar daca ei au fost pe lista altui medic de familie. Din pacate medicul de familie ii vede, le asigura serviciile si plata serviciilor de care ar trebui sa beneficieze in continuare este in sarcina persoanelor neasigurate, medicul de familie nu le elibereaza formulare tipizate care circula in relatia cu CJAS pentru persoanele asigurate. Ei nu beneficiaza de bilete de trimitere si nici de retete compensate sau gratuite. Persoanele neasigurate se pot asigura in primul rand prin depunerea declaratiei 212 la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ca persoana fara venit si care opteaza pentru a fi asigurata la Sanatate. Modalitatea de plata o urmareste ANAF si ei platesc o contributie de 6 luni si sunt asigurati 12 luni. A doua modalitate ar fi sa devina coasiguratul unei persoane asigurate, sot, sotie. Parintii nu isi pot lua copiii neasigurati, copilul isi poate lua parintele neasigurat. Persoanele neasigurate beneficiaza in cadrul pachetului minimal de cateva servicii stomatologice”, a mai precizat directorul directorul CJAS Buzau, cofrom sursei citate.
Potrivit CJAS, pentru prescrierea de medicamente sau dispozitive medicale pentru persoanele neasigurate, medicul de familie nu va utiliza formularele de prescriptie utilizate in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
In cazul in care medicul de familie recomanda persoanelor neasigurate investigatii paraclinice in vederea stabilirii diagnosticului, consultatie la medicul de specialitate din ambulatoriu inclusiv pentru servicii de ingrijiri paliative in ambulatoriu, internare in spital pentru cazurile care necesita aceasta sau care depasesc competenta medicului de familie, sau alte tipuri de recomandari, medicul de familie nu va putea utiliza formularele din sistemul asigurarilor sociale.
Persoanele neasigurate, potrivit CJAS, suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si pentru consultatiile din ambulatoriul clinic de specialitate.
Etichete: cjas buzau, servicii medicale persoane neasigurate
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii