Alexandru Rafila, despre legea malpraxisului: Este nevoie de o initiativa serioasa
Alexandru Rafila, despre legea malpraxisului: Este nevoie de o initiativa serioasa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alexandru-rafila-despre-legea-malpraxisului-este-nevoie-de-o-initiativa-serioasa/
Este nevoie de o initiativa de modificare a legii malpraxisului care sa nu fie legata de interesul companiilor de asigurari, este de parere ministrul Alexandru Rafila, care mai considera ca primele de asigurare mari ar putea sa blocheze dreptul de libera practica profesionala.
“Noi discutam, exista diverse initiative ale unor organizatii profesionale, ale unor parlamentari, sa schimbam legea malpraxisului si care se focalizeaza pe un singur lucru: dezincriminarea actului medical si plata de catre personalul sanitar a unor prime de asigurare care vor deveni impovaratoare. Eu nu cred ca asta este solutia, sa plateasca un medic intre 1.000 si 1.500 de euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis, ca sa fie exonerat de raspundere penala. Care nu poate, de fapt, sa il exonereze, pentru ca orice om din tara asta are dreptul sa isi faca o plangere penala, chiar daca in legea malpraxisului scrie ceva sau scrie altceva. Este dreptul lui constitutional, nu poti sa i-l iei. Mai mult, mecanismul care este propus in momentul de fata de ganditorii care lucreaza la aceasta lege a malpraxisului este asa: platesti o prima acoperitoare, dar, daca ai facut ceva care tine de domeniul malpraxisului, asiguratorul vine anul viitor si iti tripleaza prima de asigurare. Si vom ajunge intr-o situatie in care dreptul de libera practica profesionala va fi blocat de sumele foarte mari pe care personalul medical ar trebui sa le plateasca ca prime de asigurare. Or, eu, personal, nu sunt de acord”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.
El a adaugat ca este nevoie de o initiativa serioasa in privinta modificarii acestei legi,’care sa nu fie legata de interesul companiilor de asigurari’.
“Pentru ca eu nu lucrez pentru companiile de asigurari, eu lucrez pentru ca, pe de o parte, pacientii sa fie multumiti de actul medical, iar personalul medical sa isi poata desfasura activitatea in siguranta si fara anumite presiuni care ar putea sa duca la medicina defensiva”, a mai subliniat ministrul.
Etichete: legea malpraxisului, asigurare malpraxis, rafila
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
O atitudine corecta fata de personalul medical. Bravo domnule ministru!