Alimentele si germenii implicati in aparitia toxiinfectiilor alimentare
Alimentele si germenii implicati in aparitia toxiinfectiilor alimentare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alimentele-si-germenii-implicati-in-aparitia-toxiinfectiilor-alimentare/
Toxiinfectiile alimentare apar in urma consumului de alimente contaminate cu bacterii patogene sau toxinele acestora, virusuri sau paraziti.
In prezent, se considera ca primii cinci germeni implicati in aparitia toxiinfectiilor alimentare sunt: Norovirus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Campylobacter si Staphylococcus aureus. Patologia apare cel mai frecvent in sezonul cald, temperaturile ridicate favorizand multiplicarea bacteriilor patogene din alimente, scrie medicul specialist infectionist Adelina Marinescu, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.
Simptomele apar dupa mai multe ore de la ingestia alimentelor contaminate si pot fi: crampe abdominale, diaree, greata, varsaturi, febra, cefalee, stare de oboseala.
Frecvent implicate in aparitia toxiinfectiilor alimentare sunt:
– Laptele si derivatele din lapte, inclusiv preparatele din cofetarie (ce pot fi contaminate cu Salmonella spp., Staphylococcus aureus, etc.);
– Ouale (mai ales cele de rata) si preparatele din oua (creme, maioneza, etc.) contaminate cu Salmonella spp.;
– Alimentele vegetale: orez fiert si pastrat mult timp la temperatura camerei (Bacillus cereus), cartofi, fasole, mazare;
– Carnea si preparatele din carne (mezeluri, tocaturi) contaminate cu Salmonella spp, Staphylococcus aureus, clostridii.
Toxiinfectia alimentara cu Norovirus se transmite usor in spatiile aglomerate, unde pot aparea adevarate focare prin consumul de alimente sau bauturi contaminate si/sau prin atingerea unor suprafete sau obiecte contaminate.
Roluri importante in contaminarea alimentelor proaspete sau prelucrate le au lipsa de igiena a personalului care manipuleaza aceste produse, vesela si ustensilele de bucatarie, depozitarea alimentelor in conditii necorespunzatoare, dar si vectorii (muste, gandaci, rozatoare).
Toxiinfectiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea normelor de igiena privind prepararea, prelucrarea, pastrarea si manipularea produselor alimentare. Este importanta spalarea mainilor ori de cate ori este nevoie, prepararea alimentelor la temperaturi suficient de inalte pentru a distruge microorganismele patogene, precum si refrigerarea acestora in conditii optime.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: toxiinfectiile alimentare, germeni toxiinfectiilor, alimente toxiinfectii, simptome toxiinfectii
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii