Reducerea timpului pentru obtinerea tratamentului cresc sansele de supravietuire

27/07/2023
Reducerea timpului pentru obtinerea tratamentului cresc sansele de supravietuire

Reducerea timpului pentru obtinerea tratamentului cresc sansele de supravietuire

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reducerea-timpului-pentru-obtinerea-tratamentului-cresc-sansele-de-supravietuire/

Sansele de supravietuire a pacientilor bolnavi de cancer cresc prin reducerea intervalului de timp pentru obtinerea tratamentului, a declarat prof. dr. Ovidiu Pop, vicepresedintele Comisiei de anatomo-patologie din Ministerul Sanatatii.

“Se vorbeste foarte mult despre drumul pacientului, foarte frumos, un concept general. Drumul pacientului legat strict de partea de biomarkeri momentan este cam acesta. Un pacient care oricum este afectat, o data din punct de vedere al informatiei noi ca are cancer, de a accepta aceasta noua boala, nu stiu cat de consiliat este sau mai putin consiliat in acest drum al sau, a inceputului acestui drum, el trebuie sa faca rost pana la urma, pacientul nostru, sa mearga la spitalul unde a fost diagnosticat, unde i s-au recoltat probele de tesut, sa le ia, dupa care, tot sub acest impediment al bolii si al tratamentului, sa ia legatura cu un laborator care ii va face aceste analize si sigur ca, asteptand sa se intoarca aceste rezultate la pacient, din nou pacientul trebuie sa-si faca o programare la medicul oncolog. Tot acest interval dureaza foarte mult. Ceea ce am incercat noi, legat de acest program de testare – este deja pe transparenta (…), sa oprim mersul acestui pacient. In fapt, nu pacientul trebuie sa umble dupa toate blocurile de parafina, dupa testari si iar sa se intoarca la oncolog, pentru ca se pierde foarte mult timp, chiar uneori pierdem acesti pacienti pe drum, din pacate. Si atunci, pacientul doar trebuie sa anunte un laborator care va fi in contract cu CNAS prin acest program, iar datoria laboratorului este sa ia legatura cu furnizorul de diagnostic primar, sa obtina sa transfere blocul respectiv catre laborator, sa-l trimita inapoi, conform legislatiei in vigoare, deci toate aceste lucruri sa se faca institutional si exista cadru legal deja constituit si v-am spus ca exista prevazut in norme expres acest lucru, sa nu mai plimbam pacientul. Pacientul doar sa astepte rezultatul final”, a precizat Pop, la o conferinta organizata in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului Bronhopulmonar, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca prin reducerea intervalului de timp pentru obtinerea tratamentului cresc sansele de supravietuire a pacientilor bolnavi de cancer.

“De ce este foarte important acest lucru? Exista studii care ne arata ca intre doi pacienti care intra in tratament, unul in primele 30 de zile de la diagnosticul cancerului bronhopulmonar si altul dupa 30 de zile, (…), supravietuirea pentru pacientii la care timpul de diagnostic si de identificare a biomarkerului este mai lung – in Romania este undeva la 40 de zile, vorbim de zile lucratoare – cu cat este mai lung acest timp, cu atat sansele de supravietuire a acestui pacient scad si atunci nu mai vorbim de transformarea cancerului intr-o boala cronica, cum eu cred ca se poate realiza in majoritatea tipurilor de cancer. Inchei in a va recomanda sa vizitati aceasta propunere legislativa de transparenta la nivelul CNAS. Am luptat toti colegii care am fost implicati ca experti tehnici si statul roman a acceptat sa introduca NGS-ul, este o tehnica de secventiere din noua generatie in evaluarea biomarkerilor in cancerul bronhopulmonar, ceea ce va oferi colegilor oncologi o optiune terapeutica mai ampla pentru identificarea si asocierea pacientului cu tratamentul de care are nevoie si care va fi cel mai optim pentru el”, a mai precizat Pop, potrivit sursei citate.

Etichete: tratament pacienti, drumul pacientului prin spitale, timp de asteptare pacienti

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: