Acte normative privind implementarea Planului national de prevenire si combatere a cancerului

28/07/2023
Acte normative privind implementarea Planului national de prevenire si combatere a cancerului

Acte normative privind implementarea Planului national de prevenire si combatere a cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/acte-normative-privind-implementarea-planului-national-de-prevenire-si-combatere-a-cancerului/

Guvernul a aprobat doua acte normative privind implementarea Planului national de prevenire si combatere a cancerului din Romania. Potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, s-a deblocat finantarea unor activitati din contractul cadru si sunt vizate programele de sanatate, inclusiv programul de oncologie.

El a mai precizat ca mai multe elemente sunt “aduse practic la zi” si “devin operationale multe dintre normele planului national de control al cancerului”.

“E vorba de testarile gratuite extinse, un pachet de testari gratuite extinse pentru diagnosticul si monitorizarea cancerului. Operationalizarea banilor despre care va spuneam ca este deja la Casa Nationala de Asigurari Sanatate pentru testarea genetica si ati vazut care sunt tipurile de pacienti oncologici care beneficiaza de acest tip de testare si implicit de tratamentul personalizat. Decontarea serviciilor de radioterapie avansata este o astfel de metoda, care protejeaza, daca vreti, pacientul oncologic si ofera un beneficiu terapeutic superior, si nu in ultimul rand (…) s-a creat un program pentru inovatie, de fapt un fond pentru inovatie, care, sigur, trebuie sa aiba niste principii de functionare si mai ales de includere a diverselor tipuri de medicamente de care pot beneficia pacientii mai repede fata de metoda, sa spunem, clasica de introducere a medicamentelor in lista. Deci practic si romanii vor avea acces la medicamente inovative, mult mai repede, iar pacientii oncologici vor fi principalii beneficiari”, a explicat Rafila, intr-o conferinta de presa.

Totodata, in sedinta de Guvern au fost dezbatute, in prima lectura, doua hotarari de guvern care completeaza acest pachet de norme, ministrul subliniind ca acestea, probabil, vor fi intra in dezbatere si in aprobare saptamana viitoare.

“Ele se refera la reorganizarea si ierarhizarea retelei de oncologie pe baze regionale, adica se refera la centrele de competenta si care ofera acces, daca vreti, integrat pacientilor cu boli oncologice (…), dezvoltarea standardelor de calitate pentru serviciile acordate pacientilor oncologici, un lucru foarte important, dezvoltarea de centre integrate de oncologie pediatrica si, in sfarsit, traseul pacientului specific fiecarui tip de cancer. Nu este doar vorba despre o decizie administrativa, ci de un parcurs, pentru ca noi, in perioada care a trecut, am facut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care exista la fiecare unitate medicala, incat sa stim daca realizam aceasta retea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem sa ajutam, cum putem sa completam resursele umane in fiecare dintre aceste centre”, a mai spus Rafila, citat si de Agerpres.

Rafila a mentionat ca elemente deosebit de importante sunt legate de programele de screening pentru principalele patologii oncologice care beneficiaza de o astfel de politica de sanatate.

“E vorba despre col uterin si cancerul mamar, le cunoaste toata lumea, in plus, cancerul rectal, cel bronhopulmonar si de prostata, dezvoltarea Registrului national de cancer. In momentul de fata nu avem un astfel de registru ca sa putem sa ne adaptam politicile de sanatate. Exista practic un singur registru functional la Cluj, un registru regional. Planul de dezvoltare a serviciilor paliative, va spuneam ca ne preocupa in cel mai inalt grad, oferirea acestor servicii care in momentul de fata nu raspund nevoilor reale in Romania. Incurajam si masura pe care a luat-o deja Ministerul Sanatatii, impreuna cu Casa Nationala Asigurari de Sanatate, sa scoatem paturile care realizeaza servicii paliative din numarul total de paturi aprobate pentru Romania, incat sa incurajam infiintarea de astfel de centre”, a adaugat ministrul.

De asemenea, demnitarul a mai spus si ca o masura mult asteptata este acordarea de servicii psihologice pentru pacientii oncologici.

Etichet: planul national de prevenire si combatere a cancerului din romania, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: