Evaluarea cardiaca prin tehnica de rezonanta magnetica | Indicatii si avantaje
Evaluarea cardiaca prin tehnica de rezonanta magnetica | Indicatii si avantaje
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/evaluarea-cardiaca-prin-tehnica-de-rezonanta-magnetica-indicatii-si-avantaje/
Evaluarea cardiaca prin tehnica de rezonanta magnetica este o metoda complet non-iradianta si non-invaziva, care ajuta la obtinerea unor imagini complexe si detaliate legate de morfologia, functionalitatea si elementele structurale ale inimii.
Indicatii
Principalele indicatii pentru realizarea unui IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) de cord sunt evaluarea unor malformatii congenitale sau dobandite ale inimii, studierea anatomiei si fiziologiei aparatului cardiac, diagnosticarea cardiomiopatiilor, valvulopatiilor, a bolilor endocardului, miocardului, epicardului si a pericardului, precum si identificarea unor formatiuni tumorale, scrie asist. univ dr. Emil Stoicescu, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara.
De asemenea, investigatia ajuta la studierea diferitelor forme de aritmii cardiace, evaluarea functionalitatii miocardului si cuantificarea fibrozei dupa un infarct miocardic. Nu in ultimul rand, permite monitorizarea pre si post-operatorie pentru interventii la nivelul cordului sau a aparatului cardiovascular, precum si la evaluarea parametrilor de severitate in cazul pacientilor diagnosticati cu insuficienta cardiaca.
Avantajele evaluarii cardiace prin tehnica de rezonanta magnetica
Potrivit susrei citate, printre avantajele acestei tehnici imagistice se numara: acuratetea crescuta in diagnosticarea diverselor patologii cardiace realizarea unor investigatii de o rezolutie inalta, care nu depind de tipul constitutional al pacientului examinat, precum si lipsa expunerii la radiatii ionizante, permitandu-se astfel folosirea IRM cardiac ori de cate ori este necesara in monitorizarea pacientului cardiac.
Un alt avantaj important este obtinerea unor imagini de o calitate superioara, comparativ cu ecografia cardiaca sau computer tomografia, in special in investigarea functionalitatii, morfologiei aparatului cardiovascular. Substanta de contrast folosita in cadrul examinarilor de tip IRM este mult mai bine tolerata de catre pacient comparativ cu cea necesara unei investigatii de tip computer tomograf, iar efectele adverse sunt mai reduse.
Pregatirea pacientului
Pregatirea pacientului nu difera de investigatiile uzuale IRM. Pacientul ar trebui sa evite consumul de lichide si alimente cu aproximativ 1-2 ore inainte de examinare. Medicamentele pentru patologia cardiaca de fond a pacientului trebuie administrate conform recomandarilor primite de la medicul cardiolog in ziua examinarii, mai scrie asist. univ dr. Emil Stoicescu.
Daca examinarea IRM necesita administrarea substantei de contrast, functia renala a pacientului trebuie evaluata, in prealabil, prin efectuarea unor analize uzuale, precum valoarea creatininei plasmatice si calcularea ratei de filtrare glomerulare. De asemenea, daca pacientul sufera de astm bronsic sau are alergii la medicamente, alimente, medicul radiolog trebuie informat inainte de administrarea substantei de contrast.
Contraindicatii
In ceea ce priveste contraindicatiile de efectuare a examinarii IRM, trebuie amintite existenta unui dispozitiv de tip stimulator cardiac incompatibil IRM, a protezelor osoase metalice incompatibile, clipsuri, stenturi sau alte dispozitive intravasculare care au componenta feroasa incompatibila cu examinarea IRM.
βDe asemenea, este contraindicata folosirea investigatiei IRM la pacientii care au o proteza valvulara metalica, pacemaker cardiac sau orice fel de implant metalic care nu este compatibil cu aparatul de rezonanta magnetica. Fiind o examinare complexa, IRM cardiac necesita un protocol dedicat care sa ofere imagini de calitate, clare si interpretabile de catre medicul radiolog.β, precizeaza Dr. Emil Stoicescu.
Cat timp dureaza investigatia?
Investigatia poate dura mai mult decat o examinare clasica, durata medie fiind de aproximativ 45-60 minute. In cadrul examinarii, pacientul va primi indicatii sa mentina apneea (sa isi tina respiratia) pe perioade scurte de 10 β 20 secunde, timp in care achizitia imaginilor va fi imbunatatita datorita bradicardiei induse.
Astfel, o colaborare eficienta a pacientului va putea reduce la minim necesitatea repetarii anumitor secvente care sunt afectate de miscarea cordului sau a pacientului.
Se recomanda ca examinarea IRM a cordului sa fie efectuata cu un aparat modern, de ultima generatie, care poate crea un camp electromagnetic de 3 Tesla, pentru a se putea obtine imagini de o calitate superioara.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: evaluarea cardiaca, examinarea IRM, evaluarea cardiaca prin tehnica de rezonanta magnetica, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii