Proiect: Ministerul Sanatatii infiinteaza doua noi comisii de specialitate

05/09/2023
Proiect: Ministerul Sanatatii infiinteaza doua noi comisii de specialitate

Proiect: Ministerul Sanatatii infiinteaza doua noi comisii de specialitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-ministerul-sanatatii-infiinteaza-doua-noi-comisii-de-specialitate/

Un ordin al ministrului Sanatatii prevede infiintarea a doua noi comisii, de expertiza medicala a capacitatii de munca si de medicina nucleara. Acestea se vor adauga celor 56 de comisii de specialitate existente.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii sunt organisme consultative cu corespondent in nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice, care furnizeaza expertiza necesara pe baza careia Ministerul Sanatatii coordoneaza din punct de vedere stiintific, profesional si metodologic reteaua de asistenta medicala.

In acest sens, avand in vedere faptul ca, in definirea termenilor de la articolul 2 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 2396/2023 a fost identificata o eroare materiala, propunem modificarea literei a) respectiv definirea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, se arata in referatul de aprobare.

De asemenea, actul normativ mai propune modificarea Anexei nr. 1 “Denumirea comisiilor de specialitate si subcomisiilor Ministerului Sanatatii” tinand cont de urmatoarele aspecte:

1. Chirurgia generala este specialitatea care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor chirurgicale ale abdomenului precum si a altor afectiuni chirurgicale care fac obiectul altor specialitati, ce necesita tehnici speciale. Multi medici chirurgi cu specialitatea de chirurgie generala s-au supraspecializat si au expertiza in abordarea chirurgicala a patologiei din diverse arii, ceea ce determina o crestere a performantelor terapeutice obtinute inclusiv in chirurgia oncologica.

„In acest sens consideram oportuna infiintarea Subcomisiei de chirurgie oncologica in cadrul Comisiei de chirurgie generala si propunem modificarea punctului 43. Comisia de oncologie medicala prin eliminarea literei a).”, mai scrie in proiect.

2. Termenul “transfuzii” este restrictiv, intrucat limiteaza domeniul activitatilor care implica sangele si componentele sanguine de origine umana doar la procedura de administrare a tratamentului transfuzional. In diverse state din Uniunea Europeana este deja in dezvoltare “medicina donatorului de sange si componente sanguine”, donarea de sange fiind o activitate medicala si nu doar o recoltare de probe sanguine.

„In acest sens, consideram oportuna modificarea punctului 23. Comisia de hematologie prin reformularea literei b) respectiv Subcomisia de medicina transfuzionala, denumirea propusa sugerand faptul ca acest domeniu al sangelui si componentelor sanguine este unul complex care include atat tratamenul transfuzional, cat si utilizarea unor componente sanguine ca materie prima pentru prelucrare ulterioara (pentru producerea de medicamente), medicului din diverse unitati sanitare si de diverse specialitati revenindu-i responsabilitati critice pentru asigurarea sigurantei si calitatii fiecarei activitati care implica donatorii de sange si componente sanguine, respectiv pacientii carora li se administreaza aceste produse biologice.”, se precizeaza in referatul de aprobare.

3. Medicina familiei este o disciplina academica si stiintifica, avand propriul continut educational, activitate clinica si de cercetare bazata pe dovezi stiintifice, precum si o specialitate clinica orientata catre asistenta medicala primara.

In acest sens, initiatorii propune modificarea punctului 25. Comisia de medicina de familie prin eliminarea literei b).

4. In conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, cu modificarile si completarile ulterioare, medicina nucleara este specialitate medicala motiv pentru care propunem modificarea punctului 52. Comisia de radiologie imagistica medicala prin eliminarea Subcomisiei de medicina nucleara si introducerea unui nou punct respectiv Comisia de medicina nucleara.

5. Avand in vedere adresa Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale – Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca nr. 6047/RG/06.07.2023 inregistrata la Ministerul Sanatatii nr. AR 12253/REG 2/19964/DGAM 3232/2023 cu privire la solicitarea de infiintare a Comisiei de expertiza medicala a capacitatii de munca si tinand cont de prevederile Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.509/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se propune introducerea unui nou punct respectiv Comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca.

Etichete: comisii de specialitate, ministerul sanatatii

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: