Medic, despre noile subvariante ale SARS-CoV-2: Nu este demonstrata o virulenta sporita

07/09/2023
Medic, despre noile subvariante ale SARS-CoV-2: Nu este demonstrata o virulenta sporita

Medic, despre noile subvariante ale SARS-CoV-2: Nu este demonstrata o virulenta sporita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-despre-noile-subvariante-ale-sars-cov-2-nu-este-demonstrata-o-virulenta-sporita/

In prezent, subvariantele noului coronavirus – Eris si Pirola – sunt intalnite inclusiv in Romania si probabil jumatate dintre noile cazuri de infectie cu SARS-CoV-2 au legatura cu acestea, spune Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul ‘Matei Bals’ din Capitala.

Potrivit medicului, nu este demonstrat, cel putin deocamdata, ca aceste doua subvariante ar avea o virulenta sporita.

“In momentul in care un virus ramane in circulatie o perioada lunga de timp evident ca sufera mutatii. Cele mai multe sunt mutatii fara semnificatie, dar este clar ca apar variante sau subvariante. Ce avem in momentul de fata sunt doua subvariante care tin tot de Omicron si este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5 si mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86. Cele doua subvariante sunt destul de des intalnite peste tot, inclusiv in Europa si in Romania. Probabil ca spre jumatate dintre noile cazuri de infectie cu SARS-CoV-2 au o legatura cu aceste subvariante. Nu este nimic de speriat in conditiile in care nu este demonstrata cel putin deocamdata o virulenta sporita. Este o contagiozitate care fara discutie se potriveste cu tot ceea ce a insemnat Omicron”, a declarat dr. Adrian Marinescu, potrivit Agerpres.

El a spus ca, desi se constata o crestere a numarului de cazuri COVID in ultimele saptamani, nu se poate vorbi despre restrictii sau alte valuri pandemice cum au fost cele din anii trecuti.

“Se vede o crestere destul de clara a numarului de cazuri, faptul ca in ultimele saptamani avem cu peste 50% mai multe cazuri. Toate aceste lucruri inseamna o situatie ceva mai complicata si presupune prudenta, fara sa ne gandim la restrictii, fara sa ne gandim la valuri pandemice asa cum am avut la inceputul anilor 2020 si in 2021. Nu as putea spune ca sunt mai grele (cazurile care se prezinta la spital – n.r.). Se potriveste cu ceea ce era la Omicron. Dar sa ne gandim in felul urmator – daca am zilnic aproximativ 100 de cazuri, 80% dintre ele forme usoare sau medii si nu sunt factori de risc, acele persoane se pot trata si monitoriza acasa. 20% nu sunt neaparat forme severe, dar sunt persoane care trebuie sa fie monitorizate ori pentru ca sunt in extremele de varsta, adica sunt copii mici sau persoane varstnice, sau ca au boli cronice sau sunt supraponderali”, a mai explicat medicul.

Totusi, el a subliniat ca numarul de cazuri grave care se prezinta in terapie intensiva sunt rare.

Etichete: subvariante ale noului coronavirus, subvariante noi sars-cov-2, dr. adrian marinescu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: