Spitalul Victor Babes Timisoara: Riscul de cancer pulmonar este mai mare dupa 55 de ani
Spitalul Victor Babes Timisoara: Riscul de cancer pulmonar este mai mare dupa 55 de ani
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-victor-babes-timisoara-riscul-de-cancer-pulmonar-este-mai-mare-dupa-55-de-ani/
Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, impreuna cu Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) au lansat, la Timisoara, o campanie de constientizare a simptomelor cancerului pulmonar si a factorilor de risc asociati celui mai frecvent tip de cancer din Romania.
Initiativa Grija de Plamani a facut posibila crearea unei platforme digitale de informare a publicului, https://grijadeplamani.ro, care ofera informatii despre factorii de risc ai cancerului pulmonar, dar abordeaza si miturile privitoare la aceasta afectiune.
Potrivit unitatii sanitare, o mai buna intelegere a factorilor ce pot duce la aparitia acestui tip de cancer si recunoasterea semnelor asociate cancerului bronho-pulmonar pot creste sansele ca pacientii sa se prezinte la medic si sa le fie depistata din timp boala.
“Complexitatea cazurilor de cancer pulmonar pe care noi le diagnosticam este destul de mare, avand in vedere ca pacientii nu recunosc simptomele si se adreseaza tarziu medicului. Trebuie sa avem in vedere sa reducem la minimum posibil durata traseului pacientului de la primele simptome pana la diagnosticul de certitudine. In spitalul Victor Babes am reusit sa avem o echipa completa si complexa de diagnostic. Din aceasta fac parte medicul pneumolog, un specialist in genetica medicala, un anatomopatolog si un medic specializat in biochimie pentru diagnosticul molecular. Astfel, putem integra informatia si putem oferi evaluarea pe care trebuie sa o aiba un pacient oncologic”, spune prof. univ. dr. Cristian Oancea – medic primar pneumolog- managerul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, conform unui comunicat de presa.
Potrivit medicilor, cancerul pulmonar este o afectiune silentioasa, simptomele devenind evidente cand boala s-a extins deja.
“Descoperit intr-un stadiu incipient, cancerul pulmonar poate fi tratat mai eficace, existand mai multe optiuni de tratament la indemana medicului, iar sansele de supravietuire sunt mai mari. In ultimii ani, s-au inregistrat progrese remarcabile in tratamentul cancerului pulmonar, datorita unor medicamente noi, dar si unor tehnici ultramoderne de interventie, si vorbim despre chirurgia toracica asistata robotic, radioterapia ghidata imagistic, tratamentele sistemice de imunoterapie si tratamentele tintite, iar rezultatele clinice la pacientii eligibili sunt spectaculoase comparativ cu ceea ce noi, clinicienii, obtineam folosind doar chimioterapia”, spune prof. dr. Serban Negru – medic primar oncolog, presedinte Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
In fiecare an, in Romania sunt diagnosticate cu cancer pulmonar peste 12.000 de persoane. Riscul de boala creste cu varsta, fiind mai mare dupa 55 de ani.
Imbolnavirile survenite la barbati sunt de 3 ori mai numeroase decat la femei. Cancerul pulmonar se situeaza pe primul loc, atat ca numar de cazuri, cat si ca numar de decese in randul barbatilor si devine o cauza frecventa de mortalitate in randul femeilor, situandu-se pe locul patru, dupa cancerul de san, cancerul colorectal si cancerul de col uterin.
“Diagnosticarea precoce este esentiala, iar aceasta este influentata de cresterea nivelului de cunostinte privind simptomele acestei boli tacute si extrem de grave. Intr-un studiu in care FABC a colaborat, s-a dovedit ca nivelul de cunoastere a simptomelor cancerului pulmonar este scazut in Romania. Trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a creste gradul de constientizare a populatiei privind simptomele si importanta prezentarii cat mai urgente la medicul de familie, urmand ca, la pasul urmator, sistemul de sanatate sa isi faca datoria pentru accelerarea diagnosticului si alocarea resurselor eficiente pentru tratament”, a afirmat si Cezar Irimia, presedinte FABC.
La nivel global, fumatul este considerat principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 8 din 10 cazuri de cancer pulmonar. Romania este una dintre tarile europene cu o prevalenta relativ mare a fumatului mai ales in randul barbatilor, peste 30%.
Etichete: cancerul pulmonar, risc cancer de plamani, spitalul victor babes
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii