UMF Iasi: Program de pregatire in vederea obtinerii competentei de vaccinologie
UMF Iasi: Program de pregatire in vederea obtinerii competentei de vaccinologie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/umf-iasi-program-de-pregatire-in-vederea-obtinerii-competentei-de-vaccinologie/
Ministerul Sanatatii si Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi organizeaza un program de pregatire tip atestat de studii complementare in vederea obtinerii competentei de vaccinologie.
“Programul, desfasurat pe parcursul a 4 luni, este necesar atat pentru dezvoltarea in Romania a politicilor de preventie prin vaccinare pe tot parcursul vietii, cat si pentru cresterea disponibilitatii prin recomandarea, de catre medicii de diverse specialitati, a vaccinarii si compensarea costurilor vaccinurilor, cu scopul protectiei persoanelor cu risc de a dezvolta infectii invazive, grave (bolnavi cronici, pacienti cu imunosupresie de diverse cauze, anterior initierii unor tratamente, varstnici etc.)”, a explicat prof. univ. dr. Doina Azoicai, coordonatorul programului, porivit unui comunicat al institutiei.
Echipa de lectori este formata din specialisti recunoscuti la nivel national si international, precum prof. univ. dr. Cristian Apetrei (Division of Infectious Diseases, Department of Medicine,University of Pittsburgh, USA, DHC UMF Iasi) sau prof. univ. dr. Doina Azoicai (Epidemiologie, UMF Iasi), fost presedinte al Societatii Romane de Epidemiologie.
“Programul este important pentru ca, in afara de developarea incompetentei agresive si zgomotoase, pandemia a demonstrat fara nici o urma de indoiala cat de nocive pot fi consecintele antivaccinismului. S-a vazut in Romania valului 4, se va vedea in Romania viitorilor 20-30 de ani cand, mai mult decat probabil, vor fi consecinte ale noii ezitari vaccinale constand din sechele paralitice (polio) sau demielinizari (rujeola)”, a subliniat si prof. univ. dr. Cristian Apetrei.
Grupul tinta este alcatuit din medici de diverse specialitati medicale (alergologie si imunologie, pediatrie, neonatologie, genetica, boli infectioase, medicina interna, cardiologie, pneumologie, gastroenterologie, diabet si boli de nutritie, geriatrie si gerontologie, hematologie, nefrologie, neurologie pediatrica, oncologie, oncologie si hematologie pediatrica, reumatologie), chirurgicale (chirurgie generala, chirurgie pediatrica, obstetrica-ginecologie, ORL), paraclinice (epidemiologie, igiena, microbiologie medicala, sanatate publica si management), medicina de familie cu drept de libera practica.
Durata programului: Programul de pregatire tip atestat de studii complementare in vederea obtinerii competentei de „vaccinologie” se va desfasura in perioada 2 noiembrie 2023 – 30 ianuarie 2024, in zilele de marti, joi si vineri, in intervalul orar 15.00-19.00, 12 ore/saptamana in format hibrid (cursuri online prin intermediul Platformei e-Learning a UMF Iasi, desfasurate in perioada 3.10 – 24.11.2023 si activitati practice on-site in perioada 28.11.2023- 30.01.2024.
Perioada de inscrieri: 1 septembrie – 29 septembrie 2023, la secretariatul Prorectoratului Studii Postuniversitare al UMF Iasi .
Pregatirea se va desfasoara in limita de minimum 10 si maximum 30 cursanti inscrisi, cu acordul titularului de curs si al conducerii UMF Iasi.
Odata finalizat programul, dupa promovarea examenului de studii complementare organizat de catre Ministerul Sanatatii, cu desfasurare la nivel local, absolventii vor primi Atestatul de studii complementare eliberat de catre Ministerul Sanatatii si recunoscut de catre Colegiul National al Medicilor din Romania, fiind totodata creditat cu ore EMC corespunzator duratei de pregatire.
Medicii de diverse specialitati care vor finaliza programul de studii complementare vor avea posibilitatea sa recomande (inclusiv vaccinarea in regim de compensare a vaccinurilor conform legislatiei in curs de implementare) si sa realizeze activitatea de vaccinare ca urmare a competentei.
Etichete: vaccinologie, competente medicale, program pregatire medici, umf iasi
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii