Comitetul pentru prevenirea torturii (CE) | Raport despre spitalele de psihiatrie din Romania

05/10/2023
Comitetul pentru prevenirea torturii (CE) | Raport despre spitalele de psihiatrie din Romania

Comitetul pentru prevenirea torturii (CE) | Raport despre spitalele de psihiatrie din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comitetul-pentru-prevenirea-torturii-al-ce-raport-despre-spitalele-de-psihiatrie-din-romania/

Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat un raport privind Romania, in urma constatarilor facute de o delegatie a sa in timpul vizitei din septembrie 2022, cand a examinat tratamentul pacientilor internati in unitati de psihiatrie si al persoanelor din centrele de ingrijire rezidentilor, relateaza Agerpres.

Delegatia CPT a vizitat patru spitale de psihiatrie generala, unde s-a axat pe tratamentul pacientilor acuti si al pacientilor cronici internati pe termen lung.

Constatarile vizitei din 2022 confirma urgenta de a actiona pentru a garanta ca toate persoanele din institutiile psihiatrice beneficiaza de conditii de viata decente si de un tratament adecvat pentru tulburarile lor psihice. La baza acestor reforme se afla necesitatea de a consolida efectivele de personal in toate spitalele vizitate.

In ceea ce priveste centrele de asistenta sociala, autoritatile romane ar trebui sa instituie un cadru juridic clar si cuprinzator care sa reglementeze plasamentul si sederea rezidentilor in centrele rezidentiale, inclusiv situatiile in care orice restrictii impuse pot echivala cu o privare de facto de libertate.

Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei a publicat raportul detaliat al vizitei, incluzand constatarile facute si recomandari pentru autoritati.

Unitati de psihiatrie

Autoritatile romane recunosc faptul ca este necesara o reforma fundamentala a sistemului de sanatate mintala pentru a se indeparta de ingrijirea institutionala si a se trece de la aceasta la infiintarea de servicii de sanatate mintala in comunitate care sa ofere structuri adecvate de sprijin social.

Delegatia CTP a vizitat spitalele de psihiatrie din Balaceanca, Botosani, Obregia (Bucuresti) si Socola (Iasi).

In toate spitalele vizitate, pacientii au vorbit in mod pozitiv despre personal, in special despre personalul de ingrijire.

Cu toate acestea, in toate spitalele vizitate, cu exceptia Obregia, au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente si abuzuri verbale din partea personalului, mai relateaza sursa citata.

Pentru a pune capat relelor tratamente este nevoie de masuri de imbunatatire a formarii personalului auxiliar, de crestere a efectivelor de personal din sectie si de reducerea supraaglomerarii, recomanda CTP.

In ceea ce priveste conditiile de trai, gradul de decenta si calitatea variaza in functie de sectie in spitalele vizitate.

Ca masura generala, autoritatile romane trebuie sa puna in aplicare un program de renovare pentru a ajuta spitalul sa reconfigureze saloanele astfel incat fiecare sa nu gazduiasca mai mult de patru pacienti.

In plus, s-a constatat o lipsa de personalizare a spatiilor de locuit pentru pacienti sau de stimulare vizuala in saloane sau lipsa unei camere de zi in care pacientii sa se poata asocia.

Deficientele in ceea ce priveste resursele de personal submineaza grav ingrijirea acordata pacientilor si incercarile de a oferi activitati si, dupa cum a constatat delegatia, pot duce la situatii cu risc ridicat, in ciuda eforturilor reale ale personalului de serviciu.

In toate cele patru spitale vizitate, exista un numar mare de posturi vacante, care ajungeau, de exemplu, la 20% la Spitalul de Psihiatrie din Botosani.

De asemenea, este necesar sa se recruteze personal suplimentar pentru a oferi terapie psihosociala si ocupationala.

In plus, personalul auxiliar care lucreaza cu pacientii trebuie sa fie selectat cu atentie si sa beneficieze de o formare adecvata, in special in ceea ce priveste prevenirea si gestionarea comportamentului agresiv la pacientii cu tulburari psihiatrice.

In toate cele patru spitale vizitate, principala masura de imobilizare la care s-a recurs a fost imobilizarea la pat a unui pacient agitat.

CPT considera ca sunt necesare actiuni pentru a imbunatati garantiile legate de aplicarea acestei masuri.

Printre acestea se numara consemnarea completa a masurii, prezenta continua a unui membru al personalului in camera in care persoana este imobilizata si necesitatea unei sedinte de informare a pacientului odata ce chingile sunt indepartate.

In plus, imobilizarea nu ar trebui sa aiba loc in vazul altor pacienti, iar daca se considera necesara imobilizarea unui pacient admis voluntar, iar acesta nu este de acord, ar trebui revizuit statutul juridic al pacientului. Normele de punere in aplicare a Legii privind sanatatea mintala ar trebui revizuite in consecinta.

In ceea ce priveste copiii internati in centrele de psihiatrie, ar trebui sa se puna capat masurii de imobilizare fortata la pat, cu chingi, a copiilor agitati.

In paralel, autoritatile romane ar trebui sa se asigure ca personalul este instruit in domeniul tehnicilor de contentionare mecanica si ca sectiile pentru copii dispun de camere de calmare.

La modul general, pacientii nu trebuie sa fie niciodata implicati in imobilizarea unui alt pacient.

O examinare atenta a garantiilor legale aplicate in spitalele vizitate a aratat ca, cu exceptia Spitalului de Psihiatrie Obregia, s-au depus toate eforturile pentru a eluda prevederile legii care reglementeaza spitalizarea involuntara pentru a interna pacientii pe baza de voluntariat.

Este necesar sa se ia masuri pentru a se asigura ca toate spitalele aplica pe deplin dispozitiile Legii privind sanatatea mintala care reglementeaza spitalizarea involuntara a pacientilor.

In plus, trebuie luate masuri pentru a se asigura ca procedurile de internare involuntara functioneaza in mod eficient pentru garantarea drepturilor pacientilor.

De asemenea, este important ca persoanele internate in unitati de psihiatrie sa primeasca informatii complete, clare si exacte, inclusiv cu privire la dreptul lor de a consimti sau nu la spitalizare, precum si la posibilitatea de a-si retrage ulterior consimtamantul.

De asemenea, este necesar sa se consolideze garantiile care reglementeaza consimtamantul la tratament in spital.

De asemenea, trebuie luate masuri pentru a consolida garantiile juridice si de alta natura, cum ar fi consimtamantul la tratament, informarea pacientilor si procedurile de reclamatie.

CPT detaliaza, de asemenea, mai multe deficiente sistemice in ceea ce priveste abordarea medico-legala a sanatatii mintale in Romania, toate acestea contribuind la ingrijirea si tratamentul inadecvat al pacientilor.

Printre acestea se numara lipsa diferentierii graduale a nevoilor de securitate ale pacientilor, lipsa unui plan de ingrijire pentru pacientii cu tulburari mintale si necesitatea de a infiinta facilitati de sprijin pentru reabilitare si integrare si de a dezvolta apoi o ingrijire psihiatrica comunitara adecvata.

Centre de asistenta sociala

Delegatia a vizitat, in premiera, Centrele de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica de la Costana si Sasca Mica, judetul Suceava, Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Dizabilitati de la Pastraveni, judetul Neamt, si Centrul de Ingrijire si Asistenta de la Mircesti, judetul Iasi.

Delegatia nu a primit nicio acuzatie si nu a gasit niciun alt indiciu de rele tratamente aplicate deliberat rezidentilor de catre personalul din centrele rezidentiale vizitate.

Dimpotriva, multi rezidenti au vorbit in mod pozitiv despre personal, iar atmosfera din centre parea in general relaxata, ceea ce este deosebit de laudabil avand in vedere provocarile cu care se confrunta datorita numarului redus de personal.

In ceea ce priveste conditiile de trai, in toate centrele vizitate, rezidentii au fost cazati in dormitoare care erau in general curate, bine iluminate si ventilate corespunzator; cu toate acestea, starea de intretinere a blocurilor de cazare varia considerabil.

Efectivele de personal din unitate (in principal asistente medicale si infirmiere) nu erau pe deplin suficiente pentru a oferi ingrijire personalizata adecvata pentru numarul mare de rezidenti dependenti aflati in responsabilitatea lor.

Ar trebui, de asemenea, sa creasca numarul de personal multidisciplinar care ar putea oferi rezidentilor un aport psiho-social, ocupational si recreativ.

CPT a observat ca majoritatea personalului din cadrul unitatilor (cu exceptia notabila a Centrului Pastraveni) nu primise nicio formare specializata si, prin urmare, nu avea cunostintele si competentele necesare pentru a ingriji persoanele cu dizabilitati intelectuale moderate si severe, in special in ceea ce priveste limbajul semnelor si alte forme de sprijin pentru comunicare, sprijinul in luarea deciziilor si prevenirea si gestionarea comportamentelor dificile.

A fost pozitiv faptul ca izolarea si imobilizarea mecanica a rezidentilor nu au fost, in general, practicate in centrele vizitate, intrucat rezidentii cu tulburari grave si cei agitati erau transferati cu promptitudine la un spital de psihiatrie.

Desi toti rezidentii erau considerati in mod oficial ca fiind admisi voluntar, doar cativa dintre ei puteau parasi centrele pe cont propriu, fara a fi insotiti de un membru al personalului sau de o persoana autorizata (cum ar fi un membru al familiei sau un tutore). In plus, niciunul dintre rezidentii din cele patru centre vizitate nu era liber sa paraseasca institutia, in mod permanent, de bunavoie.

In opinia CPT, acesti rezidenti ar trebui sa fie priviti ca fiind privati de facto de libertate. Cu toate acestea, plasarea si sederea lor in centrele rezidentiale nu a fost pe deplin insotita de garantii adecvate.

Autoritatile romane ar trebui sa instituie un cadru juridic clar si cuprinzator care sa reglementeze plasamentul si sederea rezidentilor in centrele rezidentiale (inclusiv situatiile in care orice restrictii impuse pot echivala cu o privare de facto de libertate).

CPT a luat act de dezinstitutionalizarea in curs a persoanelor cu dizabilitati si de adoptarea Legii si a Strategiei nationale privind dezinstitutionalizarea si a invitat Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sa colaboreze indeaproape cu Ministerul Sanatatii pentru a dezvolta in continuare, in comun, o gama completa si adecvata de ingrijire rezidentiala, de zi si ambulatorie pentru persoanele cu tulburari mintale din comunitate.

Etichete: comitetul pentru prevenirea torturii, spitale de psihiatrie romania, centre de asistenta sociala romania

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: