Cate contracte colective sectoriale sunt inregistrate in Romania?

13/10/2023
Cate contracte colective sectoriale sunt inregistrate in Romania?

Cate contracte colective sectoriale sunt inregistrate in Romania?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cate-contracte-colective-sectoriale-sunt-inregistrate-in-romania/

In Romania sunt inregistrate doua contacte sectoriale, unul in Sanatate si unul in Invatamantul Preuniversitar, potrivit organizatiei sindicale Solidaritatea Sanitara.

“Economia nationala, care cuprinde peste 5,1 milioane de lucratori, are in componenta 58 de sectoare de negociere colectiva. Din aceste 58 de sectoare numai in doua sectoare au fost negociate si semnate contracte colective de munca pana la acest moment: sectorul de Invatamant Preuniversitar si sectorul de Sanatate (Federatia “Solidaritatea Sanitara a fost parte a negocierii, fiind semnatara a acestui contract). Nu este intamplator faptul ca cele doua sectoare care au inregistrate contracte colective sunt si sectoarele care au avut cele mai mari proteste sindicale din acest an: Invatamantul, prin greva generala si Sanatatea, prin protestele “Solidaritatea Sanitara” din aceasta vara.”, transmite Federatia.

Potrivit sursei citate, aceste date sunt pe de o parte alarmante pentru marea majoritate a lucratorilor din Romania, peste 4,5 milioane de salariati nefiind acoperiti de un contract colectiv de munca sectorial, pe de alta parte pozitioneaza lucratorii din Sanatate intr-un loc firesc al drepturilor: beneficiari ai unor drepturi colective negociate si statuate in cadrul unui contract colectiv de munca sectorial.

“Nu este o pozitie privilegiata in care se afla lucratorii din Sanatate, este o pozitie normala. Insa nici normalitatea nu este un dat, se construieste cu instrumente sindicale. Iar atunci cand membrii de sindicat sunt alaturi de structurile sindicale, sansele de reusita cresc semnificativ.”, mai scrie Federatia Solidariatea Sanitara din Romania, pe pagina sa de Facebook, subliniind ca “textul acestei postari se doreste a fi o forma de constientizare a importantei unui contract colectiv de munca sectorial si este in acelasi timp un indemn catre toti lucratorii din Sanatate sa se informeze cu privire la prevederile contractului.”

Etichete: contracte colective sectoriale, CCM, solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: