Ministerul Sanatatii: Finantare directa pentru neuroreabilitarea timpurie a pacientilor cu AVC

20/10/2023
Ministerul Sanatatii: Finantare directa pentru neuroreabilitarea timpurie a pacientilor cu AVC

Ministerul Sanatatii: Finantare directa pentru neuroreabilitarea timpurie a pacientilor cu AVC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-finantare-directa-pentru-neuroreabilitarea-timpurie-a-pacientilor-cu-avc/

Ministerul Sanatatii anunta ca a realizat un nou Program de Actiuni Prioritare, prin care va aloca finantare directa pentru neuroreabilitarea timpurie a pacientilor cu accidente vasculare cerebrale acute in sectiile de neurologie (AP-AVC-REAB).

Ordinul ministrului Sanatatii privind aprobarea modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB a fost postat pe site-ul Ministerului Sanatatii in transparenta decizionala.

Potrivit institutiei, AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care ajuta pacientii sa-si recastige functionalitatea, imbunatatindu-si calitatea vietii dupa un AVC.

“Romania are inca o incidenta ridicata a pacientilor care au suferit, la un moment dat, o forma de accident vascular cerebral. Supravietuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul catre recuperare este unul dificil. Ministerul vine sa ofere sprijin exact acestei categorii de pacienti, prin intermediul unei finantari directe catre spitale. Vorbim despre recuperare dar si despre preventia afectiunilor. Neuroreabilitarea si prevenirea trombozelor se afla printre prioritatile noastre”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

Activitatile vizeaza aspecte motorii, cognitive, emotionale si de comunicare, precum si prevenirea complicatiilor acute derulate in cadrul sectiilor de neurologie.

Tipuri de neuroabilitare cuprinse in program: neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea caderilor); neuroreabilitarea cognitiva si emotionala timpurie; neuroreabilitarea afaziei si a tulburarilor de comunicare, vedere; tratamentul simptomelor (dureri, subluxatii, spasticitate, tulburari sfincteriene); prevenirea complicatiilor acute.

In urma cu aproximativ 20 de ani, statisticile au aratat ca doar 30% dintre supravietuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problema indicata fiind lipsa infrastructurii, dar si a fondurilor.

Ordinul ministrului Sanatatii poate fi accesat AICI.

Etichete: neuroreabilitarea pacienti cu AVC, AP-AVC-REAB

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: