Educatie pacienti: Papilomavirusurile umane (HPV) si bolile pe care le produc

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

21/04/2013

Papilomavirusurile umane (HPV) si bolile pe care le produc

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/papilomavirusurile-umane-hpv-si-bolile-pe-care-le-produc/

vaccin anti hpv

Bolile cauzate de virusul HPV sunt: verucile genitale (condylomata acuminata sau condiloame venerice), boli infectioase ale tractul genital la barbati si femei, transmise in principal in timpul contactului sexual; verucile comune localizate in alta parte a corpului; cancerul de col uterin la femei, cancerul anal la ambele sexe si cancerul penian la barbati.

 

 

 

In ce conditii este produsa infectia cu HPV?


Infectia cu HPV este considerata cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala in Statele Unite, si se crede ca cel putin 75% din populatia activa sexual a fost infectata la un moment dat in viata cu HPV.
Infectia cu HPV este comuna si nu in toate cazurile duce la dezvoltarea de negi, cancer sau simptome specifice.

De notat este faptul ca sistemul imunitar este capabil sa stopeze efectele unei infectii cu HPV, cu alte cuvinte o persoana poate fi infectata cu HPV, dar sistemul imunitar actioneaza si distruge virusul. Acesta este motivul pentru care nu se poate cunoaste cu exactitate cate persoane au fost infectate, dar se poate sti cu exactitate, prin efectuarea unor investigatii de punere in evidenta a HPV, cate persoane sunt infectate.

De retinut este aspectul ca persoanele asimptomatice (cele care nu au o boala indusa de HPV, dar la care se poate identifica HPV in laborator) sunt in masura sa raspandeasca infectia prin contact sexual.

Cum se manifesta infectiile cu HPV? Cand mergem la medic?


Verucile genitale apar de obicei ca mici umflaturi, carnoase, uneori extinse şi cu aspect conopidiform. Acestea pot sa apara pe orice suprafata expusa sexual. In multe cazuri, verucile genitale nu provoaca nici un simptom, in altele pot fi insotite de mancarimi, arsuri, sau de sensibilitate in zona afectata.

In cazul cancerului genital la femei in stadii incipiente HPV poate fi suspectat de schimbarile care apar pe un frotiu Papanicolau (asta deoarece se stie ca in cazul cancerului de col uterin cauza determinanta este infectia cu unele tulpini de HPV). Testul Papanicolau nu a fost conceput pentru a detecta HPV, rolul lui este de a evidentia modificarile celulare de malignitate in stadii cat mai precoce. 

Testarea ADN-HPV este metoda de identificare a prezentei HPV.

 

Ascultati-va medicul!


Persoana infectata cu HPV, partenerul ei de cuplu (dar si partenerii lor externi daca este cazul) trebuie sa fie consiliate cu privire la riscul de raspandire a HPV si aspectul leziunilor care pot sa apara.  Ei trebuie sa inteleaga ca absenta leziunilor nu exclude posibilitatea de transmitere si faptul ca prezervativele nu sunt complet eficace in prevenirea raspandirii infectiei.

Este important sa retineti ca nu se cunoaste daca tratamentul scade infectiozitatea. In cele din urma, femeile ar trebui sa fie constiente de importanta efectuarii regulate a testarii Papanicolau pentru cancerul de col uterin, deoarece modificarile precanceroase pot fi tratate si astfel se reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

In mod similar, cei afectati ar trebui sa fie informati cu privire la riscul potential de cancer anal si penian, desi nu este inca stabilit cum putem evidentia precoce aceste tipuri de cancer.

 

Informatii despre tratamentul infectiilor cu HPV


Medicul va trata, fara a efectua teste suplimentare, leziunile tipice sau persoanele care au avut focare anterioare de veruci genitale.  Nu exista nici un tratament care poate eradica infectia cu HPV, deci singurul tratament este de a elimina leziunile cauzate de virus. 

Din pacate, chiar inlaturarea chirurgicala a negilor nu impiedica neaparat raspandirea virusului si negii genitali reapar frecvent.  Nici unul din tratamentele disponibile nu sunt ideale sau net superioare altora.
Femeile la care se evidentiaza modificari precanceroase ale colului uterin necesita tratament pentru ca acestea sa nu evolueze spre cancer invaziv.  

 

Important!


Prezervativul nu te apara de HPV!
Un vaccin disponibil impotriva a patru tipuri comune de HPV asociate cu dezvoltarea verucilor genitale si a carcinoamelor de col uterin si ano-genital poate fi utilizat la barbati si femei, intre 9 si 26 ani si confera imunitate impotriva HPV tipurile 6, 11, 16 si 18.  
Un alt vaccin cu tipurile de HPV 16 si 18, poate fi utilizat la femei in intervalul de varsta 10–15 ani.

 

Articole pe acelasi subiect:

8 Comentarii

  1. Ana Constantinescu says:

    Cate proteine are HPV?

  2. cristina says:

    Buna.Mi sa gasit ca am HPV pozitiv A9,A7+ si sint foaarte speriata?spuneti-mi este mare riscul?

  3. Camy says:

    Mi sa spus de nenumarate ori ca sistemul meu imunitar este foarte prost.Ok am inteles dar nimeni nu mi-a dat nici un tratament. Poate stiti voi un medic bun din Bucuresti, Pitesti sau Craiova care sa ma rezolve cu sistemul imunitar. Nebunie totala cu HPV. In 2013 am avut HPV 31,53,72. Dupa ERAD efectuat, in 2014 am avut HPV 72 iar anul acesta recunosc ca nu l-am mai facut deloc dar dupa amputarea de col mi-a iesit LSIL prezent la numai 3 luni.

  4. Camy says:

    Am facut ERAD, mi sa amputat colul si mi sa lasat un orificiu ca sa am menstruatie normala si de HPV tot nu am scapat sau cel putin sa il stopeze, sau sa mi se dea un tratament ca sa nu evolueze catre cancer. Mentionez ca am 35 de ani.Imi spune cineva daca a scapat de HPV si cum?

  5. Andreea says:

    Buna seara! E posibil ca HPV sa fie prezent si testul Papanicolau sa iasa bine? Multumesc!

  6. dragangeorgiana says:

    De ce prezervativul nu protejeaza inpotriva HPV?

    • Anastasiu Titu Andrei says:

      prezervativul nu protejeaza impotriva hpv pentru ca exista in mod normal preludiu inainte de actul sexual si purtatorii de hpv il pot avea si in alte regiuni, pe piele prin contact direct.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: