Ministrul Sanatatii: In Romania nu se produce niciun medicament inovativ
Ministrul Sanatatii: In Romania nu se produce niciun medicament inovativ
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-in-romania-nu-se-produce-niciun-medicament-inovativ/
In Romania nu se produce niciun medicament inovativ, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care a pledat pentru implicarea universitatilor de medicina in aceasta zona de cercetare/dezvoltare.
“In Romania noi nu producem niciun medicament inovativ. Eu nu stiu care este motivul pentru care Romania este exclusa din aceasta zona si cred ca am putea sa dezvoltam macar un model economic care sa incurajeze investitii si sa dezvolte si capacitati de cercetare-dezvoltare in aceasta zona. (…) Cred ca este extraordinar de important sa aducem universitatile de medicina in aceasta zona, pentru ca ele pot sa ofere nu numai partea de expertiza, dar pe de alta parte se pot si dezvolta, asa cum toti incercam sa urmam modele de buna practica din alte tari, in care universitatile sunt implicate in proiecte majore de cercetare-dezvoltare, inclusiv cu industria farmaceutica si reusesc lucruri spectaculoase in ceea ce priveste cercetarea-dezvoltarea si dezvoltarea capacitatilor academice. Si facem lucrul acesta. Ne-am luptat foarte mult incat acest Fond pentru inovatie sa fie posibil. Deocamdata numai posibil, nu este si real. Dar faptul ca el, din punct de vedere legal, este posibil, cred ca este un castig si e clar ca accesul mai rapid la medicatia inovativa este una dintre tintele constituirii acestui fond”, a declarat ministrul, intr-o conferinta organizata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), potrivit Agerpres.
Rafila a subliniat ca accesul la medicamente inovative trebuie sa fie in echilibru cu nevoia accesului la acest tip de medicamente si cu resursele bugetare existente. In acest sens, a precizat ca Ministerul Sanatatii si CNAS sustin accesul la medicamente inovative, cu conditia sa nu afecteze accesul la medicamentele generice.
“80% dintre medicamente, care reprezinta 20% din resursele financiare, sunt reprezentante de medicamentele generice si restul de 20%, cu valoare de 80%, de medicamentele inovative. Cred ca datoria oricarui guvern responsabil, a unui ministru al Sanatatii, este sa pastreze un echilibru. Cred ca nu este un scop in sine pentru industria de medicamente inovative sa ocupe piata si pacientii sa nu mai aiba resurse pentru medicamentele generice, in contrapartida cu medicamentele inovative. Nu cred ca acesta este scopul industriei si sunt multe dintre companiile prezente aici care au in portofoliu ambele tipuri de produse”, a mai precizat ministrul.
Rafila a subliniat ca in 2022 au fost introduse 72 de molecule noi pe lista medicamentelor inovative, ceea ce a reprezentat dublul mediei din ultimii ani, iar in 2023 au fost introduse mai putine, din cauza situatiei de criza economica.
Etichete: medicamente inovative, medicamente generice, molecule noi, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii