Decontarea tehnicilor terapeutice facute in strainatate, mai scumpa decat implementarea lor in tara
Decontarea tehnicilor terapeutice facute in strainatate, mai scumpa decat implementarea lor in tara
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/decontarea-tehnicilor-terapeutice-facute-in-strainatate-mai-scumpa-decat-implementarea-lor-in-tara/
Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, Catalina Poiana, spune ca este mai scump pentru statul roman sa se deconteze tehnici terapeutice facute in strainatate decat sa implementeze efectuarea lor in tara.
In context, ea a pledat pentru o reglementare legislativa care sa asigure accesul la terapii inovatoare, precum si inovatia in medicina.
“Avem acces la multe terapii inovatoare sau tehnici terapeutice, dar pentru multe dintre ele pacientul trebuie sa plece in strainatate sa le efectueze. La un moment dat, trebuie sa avem curajul sa recunoastem ca este mai scump pentru statul roman sa se deconteze aceste tehnici facute in strainatate decat sa implementeze efectuarea lor in Romania, nemaivorbind de confortul pentru pacient si de calitatea vietii pacientului si costurile pe care le impun asemenea lucruri, dincolo de ceea ce se deconteaza de la Casa. Ca profesionist in sanatate si in calitate de presedinte al Colegiului Medicilor din Bucuresti, sustin cu tarie necesitatea crearii unei reglementari legislative care sa asigure accesul la terapii inovatoare si, nu in ultima instanta, inovatia in medicina”, declarat Dr. Catalina Poiana, potrivit Agerpres.
Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti a mi precizat ca, ‘indiferent cat de bine pregatit’ ar fi un medic, daca acesta nu lucreaza intr-un sistem de sanatate care sa ii permita un diagnostic ‘facil’ al patologiei si acces la terapii generale si inovatoare, nu isi poate exercita profesia la standardele dorite.
“Dincolo de empatie si de determinare in relatia cu pacientul, medicul trebuie sa aiba o puternica pregatire profesionala si noi suntem in permanenta implicati in educatia medicala continua, dar medicul trebuie sa lucreze intr-un sistem de sanatate care sa ii asigure accesul, ca profesionist, la toate acele tehnici si metode de investigatie care asigura un diagnostic precoce, care ne ajuta sa punem un diagnostic pozitiv bun, corect si sa dam pacientilor nostri cele mai bune tratamente”, a mai transmis Poiana.
Ea a mentionat ca din chestionarele aplicate medicilor din Bucuresti a reiesit ca ‘nu neaparat retributia’ este elementul care ii face sa plece din tara, ci ‘simplul fapt ca nu pot sa isi desfasoare activitatea in niste conditii care sa fie la inaltimea pregatirii profesionale’, precum si ‘lipsa accesul la medicatii care sa asigure rezulate optime’.
Etichete: terapii inovatoare, decontare terapii strainatate, terapii inovatoare in romania, catalina poiana
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii