Andrei Baciu si-a inaintat demisia din functia de sef al CNAS | Audieri la DNA
Andrei Baciu si-a inaintat demisia din functia de sef al CNAS | Audieri la DNA
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/andrei-baciu-si-a-inaintat-demisia-din-functia-de-sef-al-cnas-audieri-la-dna/
Andrei Baciu si-a anuntat luni dimineata demisia din functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). El s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul privind achizitia de vaccinuri impotriva COVID-19, in care prejudiciul ar fi de peste un miliard de euro.
“Astazi ma adresez voua cu sufletul deschis si cu credinta nestramutata in valorile onoarei si integritatii. Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, am luat decizia de a-mi inainta demisia de onoare din functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Aleg sa imi inaintez demisia de onoare datorita angajamentului meu fata de principiile etice si morale in care cred si pe care le-am sustinut intotdeauna si nu dintr-o obligatie legala”, a scris Baciu, luni dimineata, pe pagina sa de Facebook.
El sustine ca, de-a lungul a noua ani de cand s-a intors in Romania si in special in ultimii patru ani, in rolurile avute in timpul crizelor globale pe care Romania le-a traversat, a actionat ‘cu un respect neclintit pentru legislatie, institutii si cetateni’.
“Medic fiind, am pus mereu pe primul loc binele pacientilor. Am incredere deplina in actul de justitie, convins fiind ca adevarul si dreptatea vor prevala. Va multumesc si va sunt recunoscator tuturor pentru increderea si sustinerea pe care mi le aratati’, a mai scris Baciu.
Ajuns la DNA, la audieri, el a fost intrebat ce a decis sa plece de la conducerea CNAS
“E o demisie de onoare, cred ca e un gest normal si corect”, a declarat Baciu, potrivit Agerpres.
Dosarul vaccinurilor ii vizeaza si pe fostul premier Florin Citu si fostii ministrii al Sanatatii Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila.
Potrivit DNA, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre CE a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii in numele statelor membre.
Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre, mentioneaza DNA, potrivut sursei citate.
Anchetatorii sustin ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de cinci zile de la notificare, o clauza de ‘opt-out’, astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.
“In prezenta cauza, in contextul mentionat, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer si Moderna), in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, explica procurorii.
Conform DNA, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, doua dintre cele trei persoane fata de care se solicita formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzactionat si ordonantat la plata achizitia in plus a cantitatii de 52.805.690 doze de vaccin, in valoare totala de 1.005.498.687 euro, la care se adauga TVA, suma care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
Etichete: andrei baciu, CNAS, DNA, dosarul vaccinurilor
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii