CMR: Plata per capita este menita sa incurajeze accesul populatiei la ingrijirea medicala primara
CMR: Plata per capita este menita sa incurajeze accesul populatiei la ingrijirea medicala primara
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-plata-per-capita-este-menita-sa-incurajeze-accesul-populatiei-la-ingrijirea-medicala-primara/
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) apreciaza initiativa de deblocare a angajarilor in domeniul medical, insa atentioneaza asupra scaderii bugetului pentru serviciile acordate.
“Desi, in ansamblu, bugetul alocat Sanatatii in 2024 este mai mare, in comparatie cu executia precedenta, resursele financiare prevazute reflecta o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate si stomatologie.
Mai exact, cresterea se refera la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv cresterea salariilor si la finantarea masurilor cuprinse in Planul National de Redresare si Rezilienta.
Astfel, incadrarea in limitele bugetare stabilite va fi realizata prin scaderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent in segmentele precizate.
Aceasta scadere este evidentiata in mesajul transmis astazi de Casa Nationala de Sanatate: pentru punctul per capita, se stabileste valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical in asistenta medicala primara, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical in asistenta medicala ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.”, transmite Colegiul Medicilor din Romania, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, aceasta situatie are consecinte grave asupra indeplinirii nevoilor de ingrijiri medicale ale populatiei.
“De asemenea, atragem atentia ca sunt incalcate obligatiile asumate de autoritati, in mod repetat si in diverse forme, atat fata de partenerii europeni, cat si fata de corpul medical, prin acordurile si contractele negociate si incheiate in anul 2023. Acestea trebuie sa ramana prioritati si angajamente ferme, in special in contextul in care Strategia Nationala de Sanatate 2023-2030 vizeaza dezvoltarea intr-un mod sustenabil a sectorului de asistenta medicala primara, prin cresterea furnizarii serviciilor preventive si extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament si monitorizare, prioritar pentru afectiunile cu impact negativ major in mortalitate si dizabilitate.”, mai precizeaza sursa citata.
Tototdata, Colegiul Medicilor din Romania apreciaza initiativa de deblocare a angajarilor in domeniul Sanatatii si Asistentei Sociale, cu unele precizari, care fac referire la afirmatiile care au insotit prezentarea acestei decizii.
Fiecare spital, indiferent de dimensiune sau de locul unde este amplasat, deserveste o comunitate si este important pentru pacientii sai. Evaluarea “importantei” unui spital trebuie sa tina cont de necesitatile specifice ale comunitatii si de capacitatea acestuia de a oferi servicii medicale de calitate. In acest context, Colegiul Medicilor din Romania sustine necesitatea unei reforme structurale a sistemului de sanatate, tema ce revine periodic in discutie, insa fara sa se inregistreze un progres real. Un astfel de proces complex trebuie planificat riguros, tinand cont de nevoile populatiei, dar si de experienta si expertiza profesionistilor din domeniu.
“Este important sa se acorde o remuneratie corecta, echitabila si predictibila medicilor care desfasoara activitati in sistemul de sanatate. Din punct de vedere teroretic, plata pe baza performantei si a serviciilor prestate ar putea contribui la imbunatatirea calitatii ingrijirii medicale, la fel cum o poate face in orice alt domeniu, nu doar in sanatate. In mod similar reformei structurale, fara existenta unui plan coerent si asumat de catre autoritati, afirmatiile potrivit carora “fiecare angajare trebuie sa se reflecte, in mod concret, in servicii mai bune pentru pacienti, un plus de empatie si de responsabilitate”, respectiv “bani avem, dar corect este sa-i platim mai bine pe medicii care muncesc serios” pot conduce la demotivarea corpului medical, colegii nostri fiind nevoiti sa depuna constant eforturi pentru a-si desfasura activitatea, intr-un context tot mai nefavorabil.”, scrie in comunicatul CMR.
Plata “pe liste”, mai exact per capita, este menita sa incurajeze accesul populatiei la ingrijirea medicala primara, ca parte a bazei sistemului medical din Romania si, potrivit Colegiului, modificarea acestui mecanism trebuie sa fie atent evaluata, in contextul unui sistem sanitar subfinantat si al nevoii de a asigura acces si ingrijire medicala fiecarui pacient, corelat cu un mecanism adecvat de remuneratie a serviciilor medicale oferite.
“Colegiul Medicilor din Romania considera ca o abordare echilibrata si bine fundamentata este esentiala pentru a asigura furnizarea de servicii medicale, atat din punct de vedere al volumului necesar, cat si al calitatii. Dorim sa reafirmam angajamentul ferm de a participa activ la orice initiativa menita sa identifice solutii corecte si sustenabile. In acest scop, propunerile bazate pe expertiza Colegiului Medicilor din Romania, formulate cu responsabilitate si rigurozitate, vor fi inaintate partenerilor institutionali, cu invitatia la un dialog constructiv.”, a mai transmis CMR.
Reamintim ca, joi, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat in transparenta decizionala valoarea punctelor per capita si pe serviciu in asistenta medicala primara si valoarea punctului pe serviciu in asistenta medicala ambulatorie de specialitate.
Etichete: CMR, buget servcii medicale, plata per capita, plata pe serviciu medical, deblocare angajari sistemul medical
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii