Medicii de familie si din ambulatoriu cer renegocierea valorii punctului pe servicii medicale

12/01/2024
Medicii de familie si din ambulatoriu cer renegocierea valorii punctului pe servicii medicale

Medicii de familie si din ambulatoriu cer renegocierea valorii punctului pe servicii medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-si-din-ambulatoriu-cer-renegocierea-valorii-punctului-pe-servicii-medicale/

Presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, Catalina Poiana, a solicitat renegocierea si cresterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie si de cei din ambulatoriu de specialitate.

Reamintim ca CNAS a publicat in transparenta decizionala valoarea punctelor per capita si pe serviciu in asistenta medicala primara si valoarea punctului pe serviciu in asistenta medicala ambulatorie de specialitate.

“As vrea sa incep prin a face un apel catre unitate in randul corpului medical. Nu trebuie sa existe disensiuni intre medici, intre medicii din spitale si medicii din ambulatoriul de specialitate, dintre medicii de familie si ambulatoriu de specialitate, dintre medicii care lucreaza in sistemul de stat si privat, intre medici si asistente. (…) Este nevoie de unitate in cadrul corpului medical. (…) Sustinerea ferma pentru renegocierea valorii punctului de servicii si acest lucru trebuie sa se faca in contextul renegocierii acestei valori a punctului cu CNAS. Am avut discutii si la nivelul Casei Nationale si sunt de acord sa se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Aceste lucru trebuie facut prin discutii, negociere la nivelul Casei, dar respectand tot ceea ce se numeste parcursul procedural. Sunt convinsa si trebuie sa gasim solutii pentru renegocierea si pentru cresterea valorii punctului”, a declarat Catalina Poiana, presedintele CMMB, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, CMMB isi doreste ca medici sa fie platiti pe criterii de performanta.

Presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a afirmat ca valoarea punctelor afisate in transparenta de CNAS a scazut cu 30% fata de anul trecut.

“Valoarea actuala inseamna o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu si medicina de familie. Corelata cu modificarile fiscale de la sfarsitul anului trecut, cu cresterile de preturi si de fiscalitate vor duce la o scadere a veniturilor medicilor cu 40 pana la 50% fata de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localitatile ceva mai mici, unde din cauza populatiei mai reduse nu pot face numarul maxim de consultatii posibile. Ce solutii au? Sa isi inchida cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectati. (…) Nu dorim sa se ajunga la o confruntare, dorim sa se rezolvam lucrurile prin discutii logice. Dar de data aceasta daca nu se va reusi sa aplanam situatia si nu se va reusi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel putin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte aditionale de la 1 februarie. Au actul aditional semnat pana la 31 ianuarie. (…) Daca punctul nu va creste, nu vor mai semna acte aditionale. Vor inchide. (…) Practic o treime din populatia Romaniei ajunge in ambulatoriu”, a explicat medicul potrivit sursei citate.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, Sandra Alexiu, a sustinut revenirea la valoarea de anul trecut a punctelor.

“Discutam intr-un moment in care aceasta scadere de valori vine dupa trei luni in care veniturile noastre au fost furnizate partial. (…) Dupa ce noua ne-au crescut veniturile anul trecut si ca urmare noi am crescut salariile angajatilor nostri, acum ce o sa facem, o sa le scadem salariile din nou inapoi de unde ne-am intors? (…) La ora actuala cam toate judetele s-au intrunit in sedinte de urgenta si au constituit celule de criza si o sa vedem exact cu colegii din toate judetele ce se intampla. Activitatea noastra este contractata pana la finalul lunii ianuarie prin act aditional, dupa care ar trebui sa incheiem acte aditionale pe aceste valori care ne-au fost comunicate. (…) Cu toti ne dorim negociere. Sa revenim la valorile dinainte. (…) Noi suntem cei care consultam 70 si ceva la suta din populatia tarii”, a spus medicul de familie.

Etichete: servicii medicale, valoare punct per capita, valoare punct pe serviciu, CMMB

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: