Medicii de familie solicita revenirea la tarifele din 2023, reparatia SIUI, clarificari si scuze
Medicii de familie solicita revenirea la tarifele din 2023, reparatia SIUI, clarificari si scuze
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-solicita-revenirea-la-tarifele-din-2023-reparatia-siui-clarificari-si-scuze/
Medicii de familie din Bucuresti si Ilfov se arata profund ingrijorati de viitorul sistemului de asistenta primara, sistem care, potrivit Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti si Ilfov (PMFB) si Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB), se afla in prezent sub o amenintare foarte serioasa.
Publicarea in transparenta decizionala la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scazute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecinta imediata scaderea drastica a veniturilor cabinetelor dupa 1 februarie 2024.
Impreuna cu modificarile fiscale suplimentare si impovaratoare asteptate in anul 2024, cresterea inflatiei si introducerea de noi mecanisme de control si sanctiuni, acestea vor genera scaderi de pana la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenta medicala primara si pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, se precizeaza intr-un comunicat al PMFB si AMFB.
“Ca urmare a acestor modificari multe cabinete se vor inchide, activitatea celor ramase se va reduce considerabil pentru a face fata cheltuielilor si se descurajeaza abrupt deschiderea de noi cabinete care sa umple deficitul imens deja cunoscut din sistemul de sanatate. Ne intrebam: Guvernul Romaniei isi propune astfel sa incalce acordurile internationale si sa aduca asistenta medicala primara si pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps, contrar afirmatiilor recente din presa?”, scrie in comunicatul medicilor de familiedin Capitala.
Potrivit doctorilor bucuresteni, se vorbeste despre ‘decimarea unui segment important medical, prin scaderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumatate, o decizie fara precedent in istoria Romaniei pentru o categorie profesionala!’
“Aproape in fiecare zi se discuta despre starea de sanatate precara a populatiei, deficitul de medici, neacoperirea cu servicii medicale in zonele rurale, plecarea in masa a medicilor din tara si cu toate acestea, cu toate ca acest guvern si-a luat angajamentul de a se asigura ca „in cadrul Programului* se exclud oricare dintre activitatile care (…) sunt susceptibile de a avea efecte negative semnificative care sunt sensibile, care pot genera impact de schimbare sau fara precedent asupra mediului si/sau care afecteaza populatia”, astazi vorbim despre decimarea unui segment important medical, prin scaderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumatate, o decizie fara precedent in istoria Romaniei pentru o categorie profesionala!
Recent, Prim-ministrul Romaniei a facut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesionala lipsita de seriozitate, prin aceasta demonstrand nu doar lipsa de respect fata de munca acestora, dar si o profunda necunoastere a felului cum functioneaza sistemul de sanatate din Romania si mecanismele de plata in medicina primara, mecanisme care ne-au fost impuse inca de la inceputurile reformei, fara nicio consultare. Domnia sa a afirmat ca „este corect sa-i platim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adica serviciile prestate efectiv sa primeze in fata platii pe liste de pacienti, adica pentru niste nume puse pe o hartie!”.
“Aceste „nume puse pe o hartie” sunt pacientii nostri inscrisi pe listele pe care ni le-ati impus la reforma inceputa in 1998, pe baza carora au fost tiparite cardurile de sanatate, practic toata populatia Romaniei carora li s- a promis inainte de fiecare proces electoral acces la asistenta medicala in orice colt al tarii prin noi! Noi ne-am tinut promisiunile, iar angajamentele noastre fata de pacientii nostri sunt pe viata, nu pentru un mandat” a declarat Dr. Sandra Alexiu, Presedintele AMFB.
Medicii de familie mai spun ca, niciodata in istoria postdecembrista o astfel de anatema nu a fost aruncata asupra pacientilor romani, multi, bolnavi, neputinciosi, condamnati la saracie si birocratie, nimeni nu i-a numit „nume pe o hartie”, in conditiile in care vorbim de oameni care isi aleg medicul care sa le fi alaturi pentru toata cariera acestuia, pe tot parcursul vietii, anonimii care trebuie sa se adapteze plafoanelor de analize de laborator, medicamentelor compensate absente cronic din farmacii, cu preturi prea mari comparativ cu veniturile lor meschine, listelor de asteptare nesfarsite, cozilor de ore intregi la camerele de garda unde un numar insuficient de medici, asistenti, infirmieri fac voluntariat si uneori mor de epuizare in garzi repetate mult peste orice norma.
“Deficitul de medici a ajuns la cote de dezastru perceput de toata populatia si de analistii economici, dar neglijat complet de catre Guvernul Romaniei, care flutura de fiecare data nevoia de asistenta primara dar niciodata nu se apleaca asupra dezvoltarii ei, in conditiile in care mai bine de 4000 de colegi ne-au parasit, plecand sa isi practice profesia in alte tari europene care inteleg rolul medicilor de familie. Am ramas mai putini, dar numarul pacientilor nostri e acelasi si in mod cinic suntem acuzati ca numele de pe listele noastre se inmultesc!?” a declarat si Dr. Mihnea Stroe, Presedintele PMFB
“Dupa ce am fost transformati din profesionisti cu profesii liberale in prestatori de servicii medicale, acum suntem jigniti public in corpore, jefuiti de ceea ce ni se cuvine, controlati ca si cum am fi infractori, noi si colaboratorii nostri, alaturi de care muncim de o viata, suntem condamnati la scaderea veniturilor pentru ca Guvernul Romaniei refuza sa isi respecte angajamentele! Dar ce aveti cu noi, domnule Prim-ministru? Nu va mai doriti asistenta medicala primara si ambulatorie in Romania, credeti ca medicina se face numai in spitalele si clinicile private si va puteti dispensa de toti ceilalti? Doriti sa experimentati un sistem de sanatate in care nu functioneaza aceste doua verigi considerate esentiale si fara de care nu se poate vorbi de un sistem de sanatate viabil? Va doriti cetateni bolnavi, de fapt?
Daca raspunsul la aceste intrebari este DA, atunci acest lucru este pe cale sa se intample! Daca nu ne doriti in sistem, poate a venit momentul sa va aratam cum functioneaza sistemul fara noi!
Solicitam public revenirea fara intarziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 si incheierea de acte aditionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.
Solicitam reparatia capitala a sistemului unic informatic integrat care mai mult sta offline decat merge si care nici astazi, la atatia ani de la implementare, nu valideaza corect serviciile medicale contractate si care astfel ne sunt sistematic furate.
Nu in ultimul rand, numele de pe lista noastra si noi asteptam clarificari si scuze.”, mai scrie in mesajul transmis de medicii de familie din Capitala.
Reamintim ca, saptamana trecuta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat in transparenta decizionala valoarea punctelor per capita si pe serviciu in asistenta medicala primara si valoarea punctului pe serviciu in asistenta medicala ambulatorie de specialitate.
La finalul saptamanii trecutem si conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, a solicitat renegocierea si cresterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie si de cei din ambulatoriu de specialitate.
Etichete: medicii de familie din bucuresti, tarife medicina de familie, tarife medicina de ambulatoriu, sandra alexiu, mihnea stroe
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii