Sute de procese impotriva statului pentru acces la medicatie. Decalaj intre noi si UE de 5-6 ani
Sute de procese impotriva statului pentru acces la medicatie. Decalaj intre noi si UE de 5-6 ani
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sute-de-procese-impotriva-statului-pentru-acces-la-medicatie-decalaj-intre-noi-si-ue-de-5-6-ani/
Romania merge ‘pe contrasens’ de ani de zile in ceea ce priveste sistemul medical, iar decalajul privind accesul la medicamente de ultima generatie fata de tarile Uniunii Europene este de 5-6 ani, spune Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.
“Romania de ani de zile privind sistemul de sanatate este pe contrasens, pacientii din Romania fiind cei mai oropsiti din Uniunea Europeana privind accesul a investigatii si tratamente. (…) Din 2014 am inceput acest lucru si am ajuns astazi rusinos – la peste 500 de procese castigate impotriva statului roman pentru acces la medicatie, pentru a le oferi o sansa pacientilor din Romania. Multi dintre pacienti au plecat in strainatate, se trateaza in strainatate. (…) Decalajul intre noi si Uniunea Europeana este de 5-6 ani privind accesul la medicamente. Nu este exagerat. Avem medicamente aprobate de anul trecut din noiembrie. Trebuia sa fie trecute de ANM si introduse in acea lista de compensate. Nici in acest moment nu beneficiem de ele. (…) Vom continua aceste demersuri, aceasta presiune constructiva pana al urma, dar nu vom renunta nici la procesele in instanta atunci cand pacientii ne vor cere acest lucru”, a afirmat Irimia, potrivit Agerpres.
Avocatul Dan Cimpoieru a spus ca rata de reusita a proceselor impotriva institutiilor statului privind accesul la medicamente de ultima generatie este de peste 95%.
“Cam in trei luni orice medicament care apare pe piata europeana ar trebui sa ajunga intr-o forma sau alta si pe lista de compensate. (…) Agentia Medicamentului in principiu respecta termenul de 90 de zile, dar in schimb actualizarea listei de compensate intarzie. De ce intarzie? Dar noi constatam efectul – neintroducerea unui medicament pe lista de compensate’, a spus Cimpoieru, conform sursei citate.
Potrivit APCR, ‘lipsa sustenabilitatii si predictibilitatii’ sistemului sanitar a determinat emigrarea romanilor in alte state europene.
Etichete: acces la medicatie, medicamente de ultima generatie, tratament pacienti, APCR
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii