Tulburarea depresiva, una dintre cele mai frecvente tulburari psihiatrice ale adolescentei

02/02/2024
Tulburarea depresiva, una dintre cele mai frecvente tulburari psihiatrice ale adolescentei

Tulburarea depresiva, una dintre cele mai frecvente tulburari psihiatrice ale adolescentei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tulburarea-depresiva-una-dintre-cele-mai-frecvente-tulburari-psihiatrice-ale-adolescentei/

Depresia, anxietatea si tulburarile de comportament sunt printre principalele cauze de imbolnavire si dizabilitate in randul adolescentilor. Sinuciderea este a patra cauza de deces in randul tinerilor de 15-29 de ani, transmite Insitutul Nationala de Sanatate Publica (INSP).

Sanatatea mintala reprezinta o componenta fundamentala a sanatatii individuale si a „starii de bine”, descriind nu numai absenta bolii, ci si capacitatea unui individ de a se integra cu succes in viata familiala, sociala si profesionala.
Tulburarile mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii si ale anilor de viata sanatoasa pierduti, afectand calitatea vietii.

Sanatatea mintala este un lucru vital si ne afecteaza viata in multe feluri. Echilibrul sanatatii mintale ne permite sa functionam si sa prosperam ca indivizi, membri ai familiei si ai comunitatii, ne ajuta sa facem fata stresului si sa ne adaptam la schimbare, ne permite sa construim relatii sanatoase si sa ne conectam cu alti oameni, ne sprijina in procesul de invatare si sa lucram productiv.

“Tulburarea depresiva majora este una dintre cele mai frecvente tulburari psihiatrice ale copilariei si adolescentei, care din cauza variatiei simptomelor privind criteriile de diagnostic, este adesea nerecunoscuta, netratata si adesea subdiagnosticata, doar 50% dintre adolescenti fiind diagnosticati inainte de a ajunge la varsta adulta. Este o afectiune comuna, cronica, recurenta si debilitanta, care conduce la afectarea functionarii din punct de vedere educational, profesional si social. O treime dintre adolescentii care se prezinta la medicul de familie prezinta o tulburare emotionala, iar 14% sunt diagnosticati cu depresie.”, precizeaza INSP, intr-un comunicat de presa.

La nivel global, unul din sapte tineri de 10-19 ani se confrunta cu o tulburare mintala, reprezentand 13% din povara globala a bolii la aceasta grupa de varsta, iar dinuciderea este a patra cauza de deces in randul categoriei de varsta 15-29 de ani.

Depresia afecteaza aproximativ 2,5% dintre copii si 8,3% dintre adolescenti, in regiunea europeana a OMS. De asemenea, 30% dintre adolescenti sunt estimati a avea simptome subclinice de depresie. Un raport al UNICEF din anul 2021 arata ca aproape unul din cinci baieti europeni cu varsta intre 15 si 19 ani sufera de tulburari mintale, urmat de mai mult de 16% dintre fetele de aceeasi varsta. Noua milioane de adolescenti din Europa (cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani) traiesc cu tulburari mintale, anxietatea si depresia reprezentand mai mult de jumatate din toate cazurile.

In Romania, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescentii romani cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani au raportat o dispozitie trista de mai multe ori intr-o saptamana, comparativ cu 13% in medie, in cele 45 de tari incluse intr-un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

“Intr-un studiu realizat in Romania in anul 2020, cu 10.114 adolescenti din toate judetele tarii (varsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel putin o data ganduri de suicid, 27,1% erau tristi tot timpul si nu puteau scapa de tristete, 21,5% au avut perioade in care s-au simtit depresivi in ultimele sase luni. Intr-un alt studiu comparativ se sublinia faptul ca rata suicidului in Romania la adolescentii sub 15 ani este mai mare decat media europeana.”, mai precizeaza INSP.

In acest context, INSP dedica luna februarie cresterii nivelului de informare si constientizare a adolescentilor si apartinatorilor acestora, privind problematica sanatatii mintale (depresiei), in cadrul campaniei „Nu lasa depresia sa-ti controleze viata! Sanatatea ta mintala conteaza!”.

 

Etichete: tulburari emotionale, sanatate mintala, depresie si anxietate adolescenti, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: