Care sunt riscurile unor valori ridicate ale colesterolului din sange?
Care sunt riscurile unor valori ridicate ale colesterolului din sange?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-sunt-riscurile-unor-valori-ridicate-ale-colesterolului-din-sange/
O valoare ridicata a colesterolului in sange poate fi un semn al unui risc crescut pentru bolile de inima si alte afectiuni cardiovasculare.
Potrivit mediiclor de la Spitalul Clinic CF Timisoara, colesterolul este un tip de grasime care este transportat in sange, iar nivelul sau este masurat in general in trei componente principale:
LDL (lipoproteine cu densitate mica): Cunoscut si sub numele de “colesterol rau”, nivelele ridicate de LDL pot creste riscul de depunere a placii de colesterol pe peretii arterelor, ceea ce poate duce la ingustarea acestora si la cresterea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral.
HDL (lipoproteine cu densitate mare): Cunoscut si sub numele de “colesterol bun”, nivelurile ridicate de HDL sunt considerate benefice, deoarece HDL-ul ajuta la eliminarea colesterolului din sange si transporta colesterolul inapoi la ficat, unde este eliminat din organism.
Trigliceride: Acestea sunt un alt tip de grasime in sange. Nivelele ridicate de trigliceride pot fi, de asemenea, asociate cu un risc crescut de boli de inima si accident vascular cerebral.
Lipidele sunt importante pentru mentinerea structurii si functiei tesuturilor. Acestea se gasesc in alimente de origine animala sau vegetala.
Grasimile se impart in
• saturate (slanina, smantana, unt, pielea de pe pui, galbenus, lapte integral)
• polinesaturate (soia, peste, fructe de mare)
• mononesaturate (ulei de masline, avocado, alune, migdale).
Pentru reducerea colesterolului total, a trigliceridelor si a LDLc (cel “rau”), si cresterea HDLc (cel “bun”), din punct de vedere al regimului alimentar, se recomanda:
• reducerea grasimilor saturate : margarine, uleiuri tropicale, carne grasa sau procesata, smantana, unt, dulciuri
• consumul de grasimi mononesaturate si polinesaturate
• cresterea consumului de fibre
• reducerea consumului de alcool: <10g/zi la femei si <20g/zi la barbati
• reducerea aportului de sare la <5g/zi
• reducerea greutatii corporale in exces
• cresterea timpului de activitate fizica
• renuntarea la fumat
De asemenea, este incurajata activitatea fizica regulata, cel putin 30 min/zi. Ex: mers rapid, urcatul scarilor, bicicleta stationara
Dezechilibrul lipidelor (dislipidemia) poate fi de natura primara, genetica, sau secundara, asociata cu alte afectiuni precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipotiroidismul, obezitatea.
Tratamentul dislipidemiei presupune: modificarea regimului alimentar, reducerea greutatii, practicarea activitatii fizice si farmacoterapie.
In ceea ce priveste tratamentul farmacologic al dislipidemiei, exista numeroase clase de medicamente utilizate: statine, inhibitori ai absorbtiei colesterolului, acizi grasi omega 3. Acestea vor fi recomandate si prescrise de medicul specialist.
Sursa: Spital Clinic CF Timisoara/FB
Etichete: colesterol, valori ridicale colesterol in sange, dislipidemia, reducerea colesterolului
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii