BVC | Dr. Laurentiu Stoicescu: Patologia venoasa este intr-o crestere permanenta

12/03/2024
BVC | Dr. Laurentiu Stoicescu: Patologia venoasa este intr-o crestere permanenta

BVC | Dr. Laurentiu Stoicescu: Patologia venoasa este intr-o crestere permanenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/boala-venoasa-cronica-dr-laurentiu-stoicescu-patologia-venoasa-este-intr-o-crestere-permanenta/

Boala venoasa cronica (BVC) este o patologie inca subdiagnosticata. Frecvent intalnita in cabinetul medicului de familie si nu numai, poate fi depistata cu ocazia consultatiilor pentru alte probleme de sanatate.

Dr. Laurentiu Stoicescu, Sef lucrari, medic primar cardiologie si medic specialist medicina interna, vorbeste despre aceasta patologie intr-un interviu acordat platformei EMC Formare Medicala.

1. Ce proceduri sugerati medicilor de familie sa aplice pentru a formula un diagnostic complet?

Diagnosticarea BVC este foarte simpla, fiind inevitabila, daca facem o examinare completa a pacientului. Si stadializarea severitatii bolii este simpla daca utilizam clasificarea CEAP, ea avand la baza tot elemente clinice, pe care medicul de familie le identifica cu ocazia examenului obiectiv. Diagnosticul complet insa este apanajul medicului specialist, necesitand evaluare ecodoppler venoasa. Pana la evaluarea insa la specialist, diagnosticul si clasificarea clinica a BVC sunt suficiente pentru a initia tratamentul, initierea precoce insemnand intarzierea progresiei bolii si ameliorarea prognosticului.

2. Este nevoie de o abordare multidisciplinara in cazul acestei patologii? Care ar fi componenta ideala a unei echipe de profesionisti pentru ingrijirea pacientilor cu boala venoasa cronica?

Raspunsul vine tocmai din faptul ca nicio specialitate nu reclama suveranitatea asupra acestei patologii. Sigur, suferinta venoasa cronica implica atat modificari ale sistemului vascular cat si tulburari trofice ale tesuturilor adiacente, in plus fenomenele acute trombotice implica riscul de embolie pulmonara. Iata deci ca avem nevoie pentru un tratament eficient si complet, de o buna colaborare intre medicul de familie, medicul internist, medicul cardiolog, medicul chirurg si nu in ultimul rand medicul dermatolog. Sigur nu este nevoie de toti odata, in functie de severitatea bolii si prezenta complicatiilor, fiecare caz trebuie judecat separat si vazut care sunt specialitatile, de aportul carora beneficiaza pacientul nostru.

3. De asemenea, ce modalitati de crestere a compliantei pacientului sugerati?

Complianta pacientului cu BVC este o mare problema prin prisma faptului ca ea este constant redusa, desi pacientii simt beneficiile tratamentului si sunt convinsi de utilitatea lui. Acest lucru se intampla mai ales in stadiile incipiente ale bolii unde de fapt beneficiul pe termen lung al tratamentului este si cel mai mare. Si asta pentru ca prezenta unor venectazii nu este perceputa ca un pericol, edemele vesperale dispar pana dimineata, la fel si senzatia de picior greu, dureros. In plus chiar si pentru pacienti, suferinta venoasa nu este vazuta ca ceva serios decat in momentul in care boala a avansat, apar ulceratiile atone cu tot ce inseamna ele asupra calitatii vietii, capacitatii de munca etc. Pentru a remedia aceasta problema, rolul cel mai important il are medicul de familie, care daca diagnosticheaza BVC trebuie sa ofere o perspectiva pacientului in ceea ce priveste complicatiile ce apar daca nu urmeaza tratamentul prescris. Sigur, materialele tiparite pot scurta durata acestor “lectii”. Un alt aspect important il reprezinta detalierea modului in care functioneaza metodele terapeutice adoptate si ce asteptari sa aiba pacientul in urma tratamentului, cat de importanta este persistenta acestuia in tratament.

4. S-a observat o crestere a numarului de cazuri in ultimii ani? Daca da, care ar cateva cauze identificate?

Patologia venoasa este intr-o crestere permanenta, motivele fiind evidente: greutate excesiva, sedentarism, lucrul “de acasa” si nu in ultimul rand imbatrinirea populatiei.

5. Cat de important este screeningul in cabinetul medicului de familie si care ar fi tipologia pacientului care are nevoie de o atentie speciala?

Pentru inceput haideti sa vedem daca BVC se preteaza la screening. Exista o metoda simpla de identificare? Da, examenul clinic. Aceasta metoda se poate aplica usor? Da, este nevoie doar de inspectia pacientului. Dureaza putin? Sigur, vorbim de 2-3 minute. Iata deci ca BVC poate fi supusa screeningului si incidenta ei foarte mare in populatia adulta impune cautarea atenta in cabinetul medicului de familie, el avand cea mai mare adresabilitate dintre toate specialitatile. Daca este sa gasim pacientii mai greu abordabili, aici ne referim la barbati, ei sunt mai reticenti la a-si da jos pantalonii. Asta in conditiile in care sunt in aceeasi masura ca si doamnele afectati de BVC, iar cele mai severe forme de BVC se manifesta chiar la ei. Insa barbatii aleg sa isi ignore semnele de boala, ei nu poarta fusta, pilozitatea mascheaza in stadii incipiente boala. Cred ca aceasta categorie de pacienti accepta mai greu si examinarea si ideea de tratament.

Platforma Formare Medicala a lansat, de curand, un curs EMC privind Boala Venoasa Cronica si complicatiile sale. In context, Dr. Laurentiu Stoicescu, coautor al cursului, a enumerat cateva dintre motivele pentru care medici de familie ar trebui sa parcurga acest program EMC:

Boala venoasa cronica este privita pe nedrept ca o patologie care “nu te omoara”, cand realitatea este exact contrara. Studiile aparute in ultimii ani ne arata o legatura directa intre severitatea BVC si riscul de mortalitate. De ce acesta legatura? Pentru ca mecanismele fizio-patologice implicate in aparitia si pregresia BVC au rasunet si in alte parti ale oragnismului, consecintele BVC regasindu-se la distanta de patul venos. Parcurgerea acestui curs ofera informatii complexe despre aceste mecanisme, despre legatura cu bolile cardio-vasculare arteriale, complicatiile locale si la distanta si tratamentul ce se impune in fiecare situatie. La sfarsitul acestui curs medicii interesati vor constientiza importanta BVC, cum o diagnosticam, cum putem intervenii precoce pentru stabilizarea ei si ce au de facut atunci cand competentele lor sunt depasite.

Dr. Laurentiu Stoicescu:

Sef de lucrari
Universitate de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” , Cluj Napoca, Romania , Departamentul 5, Disciplina Medicala V (Medicina Interna. Cardiologie. Semiologie medicala)

Medic primar cardiolog, specialist medicina interna
Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca
▪ Activitate medicala in specialitatile cardiologie si medicina interna
▪ Explorari paraclinice: ecografie cardiaca si vasculara, testare la efort, monitorizare Holter si ABPM

Competenta in ecografie vasculara
Universitate de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” , Cluj Napoca, Romania
▪ Explorarea duplex a sistemului vascular (arterial si venos), interpretare rezultate

Etichete: boala venoasa cronica, BVC, diagnostic boala venoasa cronica, tratament boala venoasa cronica, curs EMC, curs medici de familie, dr laurentiu stoicescu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: