Executivul a aprobat Programul National de Investitii in Infrastructura Unitatilor Spitalicesti
Executivul a aprobat Programul National de Investitii in Infrastructura Unitatilor Spitalicesti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/executivul-a-aprobat-programul-national-de-investitii-in-infrastructura-unitatilor-spitalicesti/
Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, Programul National de Investitii in Infrastructura Unitatilor Spitalicesti, prin care se vor aloca, in perioada 2024 – 2030, fonduri de peste 13 miliarde de lei pentru realizarea de noi spitale orasenesti, municipale, de urgenta si pentru dotarea si modernizarea altor unitati sanitare.
“E vorba despre ordonanta de urgenta mult asteptata care face posibila operationalizarea unui imprumut de 2,6 miliarde de euro, adica 13 miliarde de lei pentru constructia de unitati spitalicesti fie in centre judetene – spitale judetene de urgenta, spitale monospecialitate, institute sau la nivelul municipiilor sau oraselor. Sumele maxime pentru care se poate face aplicatia sunt diferite: (…) 2 miliarde pentru spitalele din principalele centre din tara – asta nu inseamna ca o sa fie toate sau o sa fie neaparat de 2 miliarde lei, aceasta este suma maxima – 350 milioane lei pentru spitalele municipale si pentru spitalele orasenesti 250 de milioane de lei”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
Potrivit demnitarului, sunt proiecte in derulare pe mai multe axe, cea mai cunoscuta fiind legata de PNRR, prin care au fost aprobate 27 de proiecte de investitii, iar, in plus, cele trei spitale regionale la Cluj, Iasi si Craiova, centrele pentru mari arsi la Targu Mures, Timisoara si Bucuresti.
“E normal ca si alte unitati administrativ-teritoriale care au unitati medicale spitalicesti pe teritoriul lor sa aiba sansa in dezvoltarea infrastructurii spitalicesti. Ganditi-va ca in PNRR, asa cum l-am gasit noi, 22 de judete din tara erau expuse si nu figurau pe lista unor investitii care ar fi putut sa fie eligibile. Asa ca se va crea un echilibru la nivel national si se va asigura accesul oamenilor la servicii de sanatate pana spre sfarsitul acestui deceniu, incat atat in orasele municipiu sau de resedinta de judet, in municipii, in orase, asistenta medicala sa fie modernizata, iar ceea ce urmeaza sa facem noi in perioada urmatoare – pentru ca acest fond este gestionat de MIPE, dar Ministerul sanatatii este partenerul institutional – (…) vom initia o hotarare de Guvern in mod evident care sa stipuleze criteriile de eligibilitate, pentru ca, in mod natural, aplicatiile vor fi mai multe decat posibilitatile de finantare”, a mai precizat Rafila.
El a spus ca vor fi inlaturate inechitatile care au existat in urma modului in care a fost gandit PNRR in ceea ce priveste unitatile spitalicesti.
Etichete: investitii in infrastructura unitatilor spitalicesti, bani pentru spitale, rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii