Sanatatea mintala si teama de judecata celorlalti | Cand se recomanda consultul psihiatric?
Sanatatea mintala si teama de judecata celorlalti | Cand se recomanda consultul psihiatric?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sanatatea-mintala-si-teama-de-judecata-celorlalti-cand-se-recomanda-consultul-psihiatric/
Sanatatea mintala este la fel de importanta precum sanatatea fizica, de aceea nu ar trebui sa existe stigmate sau prejudecati legate de cautarea ajutorului psihiatric.
Potrivit medicului Carina Dragu, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic CF Timisoara, din pacate, adeseori, pacientii, mai ales cei tineri, angajati in corporatii sau in invatamant, prefera sa plateasca un astfel de consult din cauza ‘rusinii’ de a avea o problema de sanatate mintala si aleg un cabinet privat.
Motivul?
De cele mai multe ori apare teama de a fi judecat, etichetat drept “nebun” sau “bolnav cu capul” si dat afara de la locul de munca, mai subliniaza mediul psihiatru pe pagina de Facebook a unitatii medicale.
Consultul psihiatric presupune un dialog in care medicul asculta pacientul si urmareste mai multe aspecte legate de prezentarea acestuia.
“Medicul psihiatru poate solicita efectuarea unor teste de catre psihologul clinician, in care va cere ca acesta sa caute indicii care sa confirme si sa sustina diagnosticul. In acelasi timp, pot fi solicitate si alte testari in functie de patologia ce se contureaza pe parcursul examinarii (tomografie computerizata, RMN, diverse analize de sange, consult cardiologic, neurologic).”, precizeaza specialistul.
In urma consultului, medicul psihiatru recomanda medicatia potrivita si va face interventii psihoterapeutice si psihoeducatie, atat cu pacientul, cat si cu apartinatorii, va da indicatii de modificare a stilului de viata sau indruma pacientul catre psihoterapeut.
Cand se recomanda consultul psihiatric?
Potrivit medicului specialist de la Spitalul Clinic CF Timisoara, consultul psihiatric se recomanda atunci cand pacientul acuza:
• Simptome severe de depresie sau anxietate, simptome precum tristete persistenta, incapacitatea de a simti placere la activitati ce ofereau placere, schimbari ale apetitului sau somnului, ganduri de suicid sau panica intensa
• Tulburari de alimentatie: Persoanele care se confrunta cu tulburari de alimentatie, precum anorexia nervoasa, bulimia sau tulburarile de alimentatie neclasificate.
• Tulburari de somn: Problemele severe de somn, cum ar fi insomniile cronice sau apneea, pot avea un impact semnificativ asupra starii de sanatate mintala si fizica si pot necesita evaluare si tratament psihiatric.
• Schimbari bruste de dispozitie sau comportament: Persoanele care experimenteaza schimbari extreme in dispozitie, energie sau comportament, cum ar fi episoade de impulsivitate sau iritabilitate extrema, ar trebui sa solicite evaluare psihiatrica.
• Istoric familial de tulburari mintale: Daca ai un istoric familial de tulburari mintale, este important sa fii constient de riscul tau si sa cauti ajutorul unui psihiatru
• Probleme de concentrare sau memorie: Dificultati semnificative in concentrare, memorie sau alte functii cognitive ar putea indica prezenta unei tulburari psihiatrice subiacente si ar trebui investigate in cadrul unei consultatii psihiatrice.
Sursa: Spital Clinic CF Timisoara/FB
Etichete: consultul psihiatric, sanatate mintala, simptome depresie, simptome anxietate, spitalul clinic cf timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii