Hipertensiunea arteriala este responsabila de peste 60% din decesele de cauza cardiovasculara

17/05/2024
Hipertensiunea arteriala este responsabila de peste 60% din decesele de cauza cardiovasculara

Hipertensiunea arteriala este responsabila de peste 60% din decesele de cauza cardiovasculara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/hipertensiunea-arteriala-este-responsabila-de-peste-60-din-decesele-de-cauza-cardiovasculara/

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania, iar hipertensiunea arteriala este responsabila de peste 60% din decesele de cauza cardiovasculara, atrag atentia reprezentantii Societatii Romane de Hipertensiune cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva hipertensiunii arteriale.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2023 prevalenta HTA era de 48% in Romania la populatia intre 30 si 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial, care este de circa 35%.

Conform acelorasi statistici ale OMS, 6,6 milioane de romani sufera de hipertensiune, iar dintre acestia doar 68% sunt diagnosticati, doar 59% sunt tratati si doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

“Daca rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieti ar fi salvate in urmatorii 15 ani. Aceasta deoarece complicatiile hipertensiunii sunt multiple si devastatoare, mergand pana la insuficienta cardiaca, stroke sau deces. Pentru fiecare crestere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normala, riscul de stroke sau deces se dubleaza”, sustin medicii.

Potrivit specialistilor, cauzele care pot influenta sunt alimentatia nesanatoasa, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul.

De Ziua Mondiala de lupta impotriva HTA, marcata la data de 17 mai, Societatea Romana de Hipertensiune lanseaza un apel public catre intreaga societate si in special catre cei cu risc cardiovascular ca indiferent de varsta, sex, ocupatie sau stil de viata: Masurati-va tensiunea arteriala! Dureaza doar cateva minute si va poate salva viata!

Etichete: hipertensiunea arteriala, HTA, bolie cardiovasculare, ziua mondiala de lupta impotriva HTA

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: