UNICEF: Numarul cazurilor de rujeola din Europa continua sa creasca vertiginos

29/05/2024
UNICEF: Numarul cazurilor de rujeola din Europa continua sa creasca vertiginos

UNICEF: Numarul cazurilor de rujeola din Europa continua sa creasca vertiginos

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unicef-numarul-cazurilor-de-rujeola-din-europa-continua-sa-creasca-vertiginos/

UNICEF anunta ca numarul cazurilor de rujeola din intreaga Europa continua sa creasca vertiginos. Cazurile inregistrate pana acum, in acest an, sunt comparabile cu numarul total al imbolnavirilor raportate pe tot parcursul anului 2023.

Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeola si patru decese au fost raportate oficial in 45 din cele 53 de tari din regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii in primele trei luni ale anului 2024, potrivit unui comunicat transmis de UNICEF.

Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri si 13 decese au fost raportate de 41 de tari.

Conform datelor OMS, in anul 2023 au fost inregistrate in Romania 3.497 de cazuri de rujeola si trei decese cauzate de aceasta boala, reprezentand un sfert din decesele inregistrate in regiune.

In perioada ianuarie – martie 2024 s-au inregistrat 1.359 de cazuri si doua decese, jumatate din decesele provocate de rujeola in Europa.

“Rujeola are un efect devastator asupra sanatatii copiilor, copiii mici fiind cei mai expusi riscului de complicatii grave. Ratele ridicate de spitalizare si slabirea de lunga durata a sistemului imunitar al copiilor ii fac pe acestia mai vulnerabili la alte boli infectioase. Mai mult de jumatate dintre cei care au contractat rujeola in Regiunea Europeana a OMS in 2023 au fost spitalizati, ceea ce ilustreaza consecintele grave asupra persoanelor, familiilor si sistemelor de sanatate”, precizeaza sursa citata.

Aproape jumatate din cazurile raportate in 2023 au aparut in randul copiilor cu varsta sub cinci ani, reflectand o crestere a numarului de copii care au pierdut vaccinarile de rutina impotriva rujeolei si a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare in timpul pandemiei COVID-19, ‘coroborata cu o recuperare lenta’ a acoperirii vaccinale in 2021 si 2022.

Dintre copiii cu varsta sub cinci ani care au contractat rujeola in 2023, mai mult de trei sferturi nu primisera nicio doza de vaccin impotriva rujeolei. Aproximativ 99% dintre acesti copii nu au primit doua doze de vaccin impotriva rujeolei, ‘care confera protectia necesara’.

De altfel, potrivit UNICEF, numarul cazurilor de rujeola este in crestere la nivel mondial.

Etichete: rujeola, epidemie de rujeola, UNICEF

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: