Ministrul Sanatatii: Incepe sa scada consumul de antibiotice

03/06/2024
Ministrul Sanatatii: Incepe sa scada consumul de antibiotice

Ministrul Sanatatii: Incepe sa scada consumul de antibiotice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-incepe-sa-scada-consumul-de-antibiotice/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca reglementarile privind prescrierea si eliberarea de antibiotice incep sa dea rezultate. El a reamintit faptul ca nu a fost interzis dreptul de a utiliza astfel de medicamente, ci se doreste reducerea infectiilor cauzate de bacteriile multirezistente.

“Incepe sa dea rezultate foarte bune, incepe sa scada consumul de antibiotice. Vreau sa facem o precizare, cred ca oamenii nu au fost bine informati sau au fost dezinformati, mai degraba, de catre oameni iresponsabili, care folosesc in scopuri politice decizii care sunt in favoarea sanatatii populatiei: nu exista o interzicere a dreptului de a utiliza antibiotice, dar antibioticele trebuie utilizate atunci cand trebuie, in cantitatile care trebuie, doar la prescriptia medicului. Si de fapt asta am facut, asa se intampla absolut in toata lumea civilizata, unde bacteriile multirezistente sunt mult mai putine decat la noi. Asteptam ca, odata cu aceasta masura, sa vedem in decursul anilor urmatori, nu foarte multi, o schimbare a acestei probleme de sanatate publica, infectiile produse de bacterii multirezistente, care produc, din pacate, foarte multe victime”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Demnitarul a mai precizat ca o estimare exacta a consumului actual de antibiotice va putea fi facuta abia la final de an, dar spera ca Romania va iesi din top 3 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste cantitatea de astfel de medicamente utilizata de populatie.

Etichete: consumul de antibiotice, reglementari prescriere antibiotice, eliberare antibiotice, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. FD says:

    Sint foarte multe cazuri de infectii in teren, netratate, care se complica si se agraveaza, ajungind la septicemii, pt. ca oamenii nu au bani sa mearga la doctor. Ar avea posibilitatea sa cumpere10 cp de antibiotic cu 12 lei, dar nu au 250 sau mai mult ca sa plateasca consultatia medicului, plus costul tratamentului.
    De asemenea, se efectueaza extractii dentare si implanturi dentare, fara protectie cu antibiotic, ceea ce constituie malpraxis, deoarece cavitatea bucala este plina de microbi si prin manevrele dentare mentionate mai sus se favorizeaza patrunderea germenilor din cavitatea bucala in torentul sanguin, unde nu au ce cauta. Ca urmare exista o serie de pacienti, din pacate din ce in ce mai multi cu AVC, hemipareze, paralizii, infarcte post tratament dentar executate fara protectie cu antibiotic.
    Specialistii in microbiologie sint complet ignorati, iar stomatologii mai tineri efectueaza tratamente dentare singerinde fara a proteja pacientii prin profilaxie cu antibiotic, ceea ce conduce la adevarate tragedii, cresterea nr. de dizabilitati, incapacitate de munca, concedii medicale,dizabilitati permanente, deci irecuperabile,si mai grav, decesul persoanei respective. Atentie mare asupra malpraxisului stomatologic!
    Nu este buna noua lege, conduce la micsorarea populatiei si expune populatia la riscuri inutile, pentru motivele mentionate anterior.
    As dori sa mentionez si numeroasele cazuri de onicomicoze, asociate ci infectii erizipelematoase, nerecunoscute de catre dermatologii actuali si netratate corespunzator.Exista pacienti ce au trecutin decurs de 4 ani prin cabinetele a cel putin 6 dermatologi diferiti fara a primi tratamentul corespunzator, ceea ce a condusla complicatii extrem de grave in acest interval.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: