INSP: Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli

03/06/2024
INSP: Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli

INSP: Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/insp-consumul-de-alcool-este-asociat-cu-aproximativ-200-de-boli/

Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli si poate cauza accidente, traumatisme, accidente de munca, violenta. De asemenea, este asociat cu scaderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburari de comportament, risc de sinucidere. Afecteaza memoria, atentia, judecata, altereaza capacitatea de a lua decizii, transmite Institutul National de Samatate Publica (INSP).

Potrivit specialistilor, consumul nociv de alcool contribuie la 3 milioane de decese in fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globala a bolii si reprezinta principalul factor de risc pentru mortalitatea prematura si invaliditatea in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani. In lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.

In luna iunie – luna nationala a informarii despre efectele consumului de alcool, se deruleaza campania de informare, educare, comunicare „Alcoolul te face sa-ti pierzi simturile, nu problemele”, cu scopul de a comunica despre impactul negativ pe care consumul de alcool il are asupra sanatatii.

Campania se adreseaza in special tinerilor, adolescentilor si parintilor acestora, deoarece adolescenta este o perioada critica de dezvoltare cand riscurile asociate abuzului de substante este in mod particular ridicat.

“Pentru a preveni expunerea la riscurile si pericolele pentru sanatate, precum si alti factori care scad calitatea vietii la consumatorii de alcool, un prim pas este acela de a informa adolescentii despre riscuri si de a-i sprijini sa faca alegeri bune pentru sanatatea lor. Tinerii care consuma alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenti de alcool la varsta adulta. Este foarte important ca adolescentii sa nu inceapa sa consume alcool si sa continue sa nu consume alcool pe parcursul vietii.”, precizeaza INSP, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, adultii au un rol deosebit de important in ceea ce priveste formarea mediilor, valorilor, atitudinilor pozitive si a deprinderilor sanatoase, fara consum de alcool. Deoarece nu exista un nivel al consumului de alcool care sa fie sigur pentru sanatate, se recomanda evitarea consumului de alcool, indiferent de varsta.

In mod particular, specilistii recomanda evitarea in totalitate a consumului de alcool de catre femeile care planuiesc sa ramana insarcinate sau sunt insarcinate, consumul de alcool in perioada sarcinii putand cauza sindrom alcoolic la fat.

Desi comercializarea produselor care contin alcool este restrictionata pentru persoanele sub 18 ani, 2 din 3 elevi cu varsta de 15-16 ani din Romania considera ca bauturile alcoolice sunt usor de procurat (conform datelor studiului ESPAD-European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs- derulat in anul 2019).

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfasurat in anul 2022 prin Institutul National de Sanatate Publica, 6 din 10 liceeni din Romania (15-18 ani) au raportat ca au consumat alcool cel putin in una-doua zile, in ultimele 30 de zile si mai mult de doua treimi din liceenii din Romania (15-18 ani) au declarat ca au consumat alcool.

“Preventia consumului de alcool in randul adolescentilor este foarte importanta pentru protejarea sanatatii si bunastarii lor pe termen lung, pentru reducerea riscurilor de dependenta, de consum episodic excesiv de alcool si pentru promovarea unui viitor sanatos si prosper pentru tineri.”, mai precizeaza INSP.

Prin derularea Lunii nationale a informarii despre efectele consumului de alcool se urmareste creasterea vigilentei, responsabilitatii personale si sociale in ceea ce priveste consumul de alcoo

Etichete: consumul de alcool, efecte consumul de alcool, boli consum de alcool, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: