Antibiotice Iasi va beneficia de fonduri europene pentru productia de medicamente critice

06/06/2024
Antibiotice Iasi va beneficia de fonduri europene pentru productia de medicamente critice

Antibiotice Iasi va beneficia de fonduri europene pentru productia de medicamente critice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/antibiotice-iasi-va-beneficia-de-fonduri-europene-pentru-productia-de-medicamente-critice/

Antibiotice Iasi va beneficia de o investitie de 100 milioane de euro, din bani europeni, pentru productia de medicamente critice.

Aflat intr-o vizita la compania Antibiotice SA Iasi, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a declarat ca a fost negociata cu Comisia Europeana aceasta investitie in sfera medicamentelor critice.

“Investitia va fi pe trei componente: una de cercetare, una de productie si una de resursa umana, pentru ca trebuie sa ne gandim si la viitor. Investitia este deja negociata cu Comisia Europeana, suntem in ultimele etape. De asta am vrut sa ma intalnesc cu conducerea Antibiotice. In negocierea cu Comisia Europeana vom avea acest proiect predefinit astfel incat finantarea sa vina direct la Antibiotice Iasi”, a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, compania Antibiotice SA va asigura in primul rand consumul intern, iar surplusul va merge catre export.

“Este important asta, pentru ca ne lovim de situatii in care exista criza in farmacii pe o anume substanta”, a specificat ministrul Adrian Caciu.

Directorul general al Antibiotice SA Iasi, Ioan Nani, a declarat ca Germania si Romania sunt singurele state care au depus in programul STEP (Strategic Technologies for Europe Platform) derulat de Uniunea Europeana pentru a dezvolta productie de medicamente critice pentru consumul populatiei.

“Eforturile investitionale se vor duce spre un centru nou de cercetare care va consolida productia de medicamente la Iasi si in doua situri noi de productie, pentru care Europa are inca probleme in asigurarea consumului real pentru populatie. Si in America se discuta intens despre productia de medicamente critice. Am primit azi o veste minunata de la domnul ministru, ca suntem aproape de aprobarea acestei investitii de 100 milioane de euro”, a afirmat directorul general al Antibiotice Iasi.

Potrivit acestuia, medicamentul critic este acel medicament care prin lipsa lui din farmacii pune in dificultate actul de insanatosire a populatiei. Nani a afirmat, totodata, ca se doreste sa fie creascuta productia de medicamente critice de la 25 de produse, cate sunt acum in portofoliul companiei, la 45.

“De exemplu, in perioadele reci lipsesc unele medicamente. In majoritatea tarilor europene este o criza mare pentru ca exista un producator in Europa, unul in India si unul in America. Noi avem 25 de asemenea produse in portofoliu acum, prioritar e ca unii care au astfel de produse sa investeasca, sa creasca numarul produselor din portofoliu. Vom atinge 45 de produse critice”, a mentionat directorul general.

Aceste investitii urmeaza sa fie finalizate la sfarsitul anului 2026 sau la mijlocul anului 2027.

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: