Decontarea testarii pentru HIV-SIDA in cazul gravidelor neasigurate

04/07/2024
Decontarea testarii pentru HIV-SIDA in cazul gravidelor neasigurate

Decontarea testarii pentru HIV-SIDA in cazul gravidelor neasigurate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/decontarea-testarii-pentru-hiv-sida-in-cazul-gravidelor-neasigurate/

Incepand cu data de 1 iulie este decontata testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate, a declarat Iulia Stoea, director in cadrul CNAS.

“Este o notate incepand cu data de 1 iulie intrarea in vigoare a testarii pentru HIV-SIDA la gravidele care nu fac dovada calitatii de asigurat. Pana la aceasta data in cadrul sistemului se decontau aceste testari numai pentru gravidele asigurate. In ceea ce priveste preventia la nivelul medicului de familie, este reglementata preventia tuturor bolilor cu transmitere sexuala ca si componenta a consultatiei de preventie incepand din adolescenta. In cazul supravegherii gravidei, medicul de familie recomanda printre alte investigatii necesare si poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. La fel, in cadrul consultatiilor de planificare familiala acordate de medicul de familie se recomanda pentru gravide testarea HIV”, a spus Stoea, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, in ambulatoriul de specialitate si in spitalizare de zi sunt reglementate servicii de diagnostic referitoare tot la gravida – supraveghere unei sarcini normale, servicii care cuprind consultatii de specialitate, mai multe investigatii de laborator, cat si testarea pentru HIV-SIDA.

De asemenea, pentru bolnavii confirmati cu HIV-SIDA se permite accesul direct in ambulatoriul de specialitate fara bilet de trimitere, la fel si la serviciul de spitalizare de zi pentru monitorizarea afectiunii. ‘Acestea sunt serviciile specifice decontate de sistem’, a spus Iulia Stoea.

Ea a mentionat ca pentru persoanele neasigurate nu este reglementat un pachet minimal de servicii paraclinice.

“Aceste persoane in general nu au acces la testare in ambulatoriu. In aplicarea Legii 95 de la 1 iulie persoanele neasigurate au dreptul la testare pentru virusul hepatitic B, C si HIV-SIDA doar la gravida”, a aratat directorul, potrivit sursei citate.

Etichete: testare hiv-sida, testare hiv-sida gravide, testare gravide neasigurate, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: