Mai putin de jumatate dintre romani (39%) sunt multumiti de sistemul public de sanatate

04/07/2024
Mai putin de jumatate dintre romani (39%) sunt multumiti de sistemul public de sanatate

Mai putin de jumatate dintre romani (39%) sunt multumiti de sistemul public de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/mai-putin-de-jumatate-dintre-romani-39-sunt-multumiti-de-sistemul-public-de-sanatate/

Mai putin de jumatate dintre romani (39%) sunt multumiti fata de modul in care sistemul public de sanatate ii serveste, arata studiul STADA Health Report 2024, lansat in premiera in Romania.

Sistemele publice de sanatate din Europa se confrunta cu o nemultumire in crestere a cetatenilor in ceea ce priveste serviciile oferite. Pentru al patrulea an consecutiv, satisfactia cetatenilor europeni fata de sistemele de sanatate din tarile lor a scazut, ajungand la aproximativ 56%, arata datele STADA Health Report 2024.

In schimb, odata cu declinul increderii europenilor in sistemele publice de sanatate se observa o preocupare crescuta pentru masuri individuale prin care acestia au grija de sanatatea lor: exercitii fizice regulate, adoptarea unei diete sanatoase, activitati care sa sprijine bunastarea mintala.

In Romania, gradul de satisfactie a cetatenilor se mentine la nivelul din 2023 si este chiar mai scazut decat media europeana: doar 39% dintre romanii chestionati sunt multumiti fata de modul in care sistemul public de sanatate ii serveste, arata studiul.

Astfel, la acest capitol, Romania ocupa pozitia 17 din cele 23 de tari evaluate.

Potrivit studiului, accesul la consultatii medicale, standardul serviciilor medicale, deficitul de personal si neincrederea generala in factorii de decizie din sectorul sanatatii sunt principalele motive, la nivel general, ale nemultumirii fata de sistemele de sanatate.

Pe langa acestea, respondentii au mai indicat si lipsa accesului la servicii medicale de preventie (37%) printre cauzele increderii scazute in sistemul public.

Peste jumatate dintre romani sunt multumiti de disponibilitatea cadrelor medicale

Totusi, studiul releva ca exista si motive de satisfactie: 53% dintre romanii chestionati au afirmat ca sunt multumiti de disponibilitatea cadrelor medicale de a le oferi sfaturi sau ingrijiri medicale.

“Principala directie de actiune care ar trebui urmarita in efortul de a imbunatati gradul de incredere in sistemele de sanatate este asigurarea ca persoanele care ajung in pozitii de decizie sa aiba expertiza in domeniul sanatatii. Daca per total aproape 1 din 2 europeni (48%) considera ca ar face o diferenta daca factorii de decizie din sectorul sanatatii ar avea o pregatire in acest domeniu, in Romania proportia celor care sustin acest punct este si mai ridicata, de 62%. Tot la nivelul tarii noastre, o alta masura indicata de catre cei chestionati se refera la extinderea sferei de responsabilitate a farmacistilor, pentru a sprijini medicii”, se mai in studiuul citat.

Aproape 7 din 10 europeni (69%) afirma ca au incredere “mare” sau “deplina” in medicina conventionala, in timp ce in randul romanilor proportia celor increzatori este si mai mare: 87%.

Sursele de informare preferate in legatura cu deciziile legate de sanatate

Principalul factor al increderii in medicina conventionala, la nivel general, il reprezinta increderea ca sfaturile oferite de catre medici si farmacisti sunt cele mai bune pentru sanatatea individului.

Pe de alta parte, studiul a relevat un alt aspect interesant in ceea ce priveste sursa de informare preferata in legatura cu anumite decizii legate de sanatate: medicii de familie si farmacistii sunt in topul increderii la acest capitol, fata de “Dr. Google” , “Dr. AI” sau alte surse online care sunt plasate pe ultimele pozitii.

De asemenea, in contextul scaderii nivelului de satisfactie, din ce in ce mai multi europeni decid pentru ei in ceea ce priveste sanatatea lor: 89% dintre acestia fac cel putin un lucru pentru a-si imbunatati starea generala de bine”, mai releva acelasi studiu.

85% dintre romani considera ca au o sanatate mintala optima

Totodata, romanii se declara printre cei mai fericiti dintre cei chestionati (locul 10/23): 68% afirma ca sunt “destul de” sau “foarte fericiti”, fata de 67% cat este media europeana.

In ceea ce priveste evaluarea sanatatii mintale, la acest capitol romanii sunt cei mai multumiti dintre toti respondentii: 85% considera ca au o sanatate mintala optima.

Totusi, desi gradul de fericire poate parea a fi unul multumitor, trebuie tinut cont de un alt fenomen dezvaluit in urma studiului: senzatia de singuratate devine tot mai prezenta, cu precadere in randul tinerilor intre 18 si 34 de ani.

Daca per total 52% dintre europeni afirma ca au sentimente de singuratate, in intervalul de varsta 18-34 de ani proportia este mai ridicata – 63%. La nivelul Romaniei, desi media generala arata ca resimtim mai putin acest sentiment (48%), in randul tinerilor din categoria amintita mai sus situatia este similara cu cea de la nivel european (63%).

Studiu STADA Health Report 2024 analizeaza datele a peste 46.000 de respondenti, din 23 de tari.

Etichete: sistemul public de sanatate romania, pacienti romani, studiu stada health report 2024

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: