OMS: Primul autotest pentru diagnosticarea hepatitei C

12/07/2024
OMS: Primul autotest pentru diagnosticarea hepatitei C

OMS: Primul autotest pentru diagnosticarea hepatitei C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-primul-autotest-pentru-diagnosticarea-hepatitei-c/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat precalificarea primului autotest pentru diagnosticarea hepatitei C, ceea ce deschide calea catre distribuirea testului in retelele sanitare din intreaga lume, inclusiv in tari in curs de dezvoltare, transmite agentia de presa EFE.

Testul, numit OraQuick, este o versiune a testului de anticorpi cu acelasi nume, pe care OMS il precalificase deja in 2017, insa in acest caz poate fi efectuat chiar de pacient, relateaza si Agerpres.

Agentia de sanatate a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) spera ca astfel sa “accelereze eforturile globale de eliminare a hepatitei C”.

OMS estimeaza ca aproximativ 50 de milioane de persoane din intreaga lume sunt purtatoare ale virusului hepatitei C, insa doar 36% au fost diagnosticate, iar un procent si mai mic, de 20%, primesc tratament, mai scriu sursele citate.

Hepatita C este considerata una dintre cele mai grave forme ale bolii, putand duce la forme acute si cronice si, in unele cazuri, la afectiuni precum ciroza sau cancer hepatic.

OMS estimeaza ca exista un milion de noi cazuri de infectare cu acest virus in fiecare an si ca acesta provoaca anual aproximativ 242.000 de decese ca urmare a cancerului hepatic si a cirozei hepatice.

Etichete: autotest pentru diagnosticarea hepatitei C, test hepatita C, diagnosticare hepatita C, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: