Modificarile Planului National de Control al Cancerului vor aglomera spitalele si cabinetele

16/07/2024
Modificarile Planului National de Control al Cancerului vor aglomera spitalele si cabinetele

Modificarile Planului National de Control al Cancerului vor aglomera spitalele si cabinetele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarile-planului-national-de-control-al-cancerului-vor-aglomera-spitalele-si-cabinetele/

Conducerea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iasi se asteapta la un aflux de pacienti atat in spital, cat si la cabinetele medicilor de familie odata cu inceperea implementarii modificarilor aduse la Planul National de Combatere si Control al Cancerului.

Potrivit managerului Mirela Grosu, din cele 130 de pachete de servicii medicale nou introduse care se efectueaza in regim de spitalizare de zi de la 1 iulie, 120 de pachete sunt destinate diagnosticului afectiunilor oncologice. Aceste pachete care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si persoanelor neasigurate cu suspiciune de afectiune oncologica, in baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu.

“Persoana neasigurata se poate prezenta la medicul de familie dintr-o zona arondata, se poate inscrie pe lista si va beneficia de bilet de trimitere pentru consultatii clinice sau pentru investigatii paraclinice. Medicul de familie raporteaza serviciul la Casa de Asigurari distinct pentru persoana asigurata si pentru persoana neasigurata. La fel, si unitatile medicale clinice, paraclinice sau spitale sunt obligate sa consulte pacientii respectivi, sa presteze servicii medicale, sa raporteze la Casa de Asigurari aceste servicii. Legiuitorul si-a dorit implementarea Planului National de Combatere si Control al Cancerului, sa reduca incidenta acestei maladii, sa reduca perioada de depistare pentru a beneficia de un tratament medical”, a declarat Mirela Grosu, potrivit Agerpres.

Ea a mentionat ca aceasta perioada de investigatii si depistare a cancerului ar trebui sa fie de maxim 28 de zile lucratoare, ceea ce reprezinta o provocare.

“Este o provocare pentru noi si pentru toate unitatile medicale sa respectam acest termen, pentru ca stim toti ca solicitarile sunt mai multe decat serviciile pe care le putem noi asigura. Va fi nevoie de o regandire a cabinetelor, a programelor de consultatii, a dotarilor cu echipamente medicale. Prin proiectele PNRR, Ministerul Sanatatii si-a dorit ca toate unitatile medicale sa asigure conditii pentru servicii de calitate si la timp”, a mai precizat managerul IRO.

Si Dr. Vasile Cepoi, medic la IRO Iasi si fost director al Directiei judetene de Sanatate Publica (DSP), a explicat ca aceste modificari au fost introduse plecand de la considerentul ca boala oncologica constituie un efort financiar suplimentar pentru serviciile de sanatate, cat si asupra sistemului sanitar.

In opinia mediului, implementarea acestor prevederi tine foarte mult de medicii de familie.

“Este necesara incurajarea medicilor de familie de a raspunde acestor cerinte de identificare la timp a bolnavilor oncologici. In cazul pacientilor neasigurati, acestia trebuie sa se inscrie pe lista unui medic de familie din zona arondata, care trebuie sa ii evalueze si din punct de vedere a riscului de boala oncologica si de boala cronica. Important de remarcat este faptul ca persoana neasigurata poate beneficia gratuit de servicii medicale de screening sau servicii medicale de depistare a bolii oncologice, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, pentru consultatii clinice sau pentru investigatii paraclinice. Medicul de familie raporteaza serviciul la Casa de Asigurari distinct pentru persoanele asigurate si pentru persoanele neasigurate. La fel, si unitatile medicale clinice, paraclinice sau spitalele sunt obligate sa consulte pacientii respectivi, sa presteze servicii medicale, sa raporteze la Casa de Asigurari aceste servicii”, a mai afirmat Dr Vasile Cepoi, potrivit sursei citate.

Etichete: planul national de combatere si control al cancerului, IRO Iasi, diagnostic oncologic

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: