OMS si UNICEF: Vaccinarea copiilor din intreaga lume stagneaza

16/07/2024
OMS si UNICEF: Vaccinarea copiilor din intreaga lume stagneaza

OMS si UNICEF: Vaccinarea copiilor din intreaga lume stagneaza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-si-unicef-vaccinarea-copiilor-din-intreaga-lume-stagneaza/

Ratele de vaccinare a copiilor din intreaga lume stagneaza si nu au revenit inca la nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19, a avertizat Organizatia Natiunilor Unite (ONU), conform AFP.

Comparativ cu nivelul din 2019, pre-pandemic, un numar suplimentar de 2,7 milioane de copii erau inca nevaccinati, sau erau vaccinati incomplet, in 2023, au indicat Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-o declaratie comuna, relateaza si Agerpres.

In 2023, doar 84% dintre copiii aflati la varsta la care ar fi trebuit sa fie vaccinati impotriva difteriei, tetanosului si pertussis (DTP), sau 108 milioane, au primit efectiv trei doze din acest vaccin, a treia doza servind drept marker cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agentiile sanitara si pentru copii ale ONU.

Acest procent nu s-a schimbat din 2022, ceea ce inseamna ca progresul modest observat in acel an, dupa scaderea brusca din cauza crizei COVID-19, a “stagnat”, au subliniaza agentiile ONU.

Aceasta rata era de 86% in 2019, inainte de pandemie.

“Suntem in intarziere. Acoperirea vaccinala la nivel mondial nu si-a revenit inca pe deplin dupa declinul istoric observat in timpul pandemiei”, a explicat directorului Departamentului de imunizare si vaccinuri al OMS, Kate O’Brien.

In 2023, 14,5 milioane de copii din intreaga lume se aflau in categoria “zero doze” – nu primisera nicio doza de vaccin, o cifra in crestere, dupa 13,9 milioane in 2022 si 12,8 milioane in 2019, potrivit datelor publicate la inceptul acestei saptamani.

De asemenea, OMS si UNICEF si-au exprimat ingrijorarea cu privire la intarzierea vaccinarii impotriva rujeolei – una dintre maladiile cele mai infectioase – pe fondul unei explozii de epidemii in intreaga lume.

Etichete: vaccinarea copiilor, rate de vaccinare, OMS, UNICEF, ONU

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: