Noul sistem informatic al CNAS va permite debirocratizarea sistemului

22/07/2024
Noul sistem informatic al CNAS va permite debirocratizarea sistemului

Noul sistem informatic al CNAS va permite debirocratizarea sistemului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noul-sistem-informatic-al-cnas-va-permite-debirocratizarea-sistemului/

Noul sistem informatic de care va beneficia CNAS, va avea o capacitate de lucru ‘net superioara’ actualei platforme, care va permite debirocratizarea sistemului, spune dr. Valeria Herdea, presedinta CNAS, la bilantul activitatii la sase luni de la preluarea mandatului.

Ea a precizat ca a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul ‘Redimensionare, standardizare si optimizare a Platformei informatice din asigurarile de sanatate – PIAS’, care va permite ca, in termen de doi ani, cu ajutorul finantarii europene, CNAS sa aiba practic un nou sistem informatic, cu o capacitate de lucru ‘net superioara’ actualei platforme.

“Noua platforma informatica va cuprinde absolut tot ce este la acest moment, precum si foarte multe noutati. Incercam sa facem in asa fel incat un cetatean roman sa-si poata lua reteta de oriunde din Europa, nu doar din Romania, sa nu mai existe pe forma de hartie. In al doilea rand, se vor face demersuri in aceasta noua platforma incat fiecare cetatean sa-si poata accesa propriul dosar electronic, dar si de securizare a acestor date. Vorbim despre redimensionarea acestei platforme pe care noi o avem acum si reinnoirea ei. Se rescrie practic aceasta platforma si incercam nu doar sa o redimensionam, dar sa o facem interoperabila, asa incat toti furnizorii de servicii medicale sa poata vedea dosarul unui pacient, in asa fel incat sa-l poata ajuta, sa poata interveni si sa simplifice viata si traseul pacientului. Plus ca va avea o interfata prietenoasa, care va permite inclusiv accesul persoanelor cu dizabilitati la a prelua date si la a accesa propriul dosar. (…) Sunt foarte multe lucruri care vor facilita accesul pacientului la servicii medicale, inclusiv sistemul de programare, inclusiv sistemul de accesare a diverselor specialitati. Sunt pasi importanti care se fac, dar care dureaza foarte mult”, a explicat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

Presedinta CNAS a mai adaugat ca, baza noii platforme informatice o constituie securizarea datelor.

Tot la capitolul debirocratizare, ea s-a referit la sistemul e-factura, care a fost implementat si in domeniul asigurarilor sociale de sanatate, precum si la demararea procesului de organizare si functionare a Punctului National de Contact in materie de e-Sanatate in domeniul asistentei medicale transfrontaliere pentru implementarea Retetei Electronice la nivel European, precum si a Rezumatului Pacientului.

Etichete: herdea, sistem informatic CNAS, PIAS, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: