Reguli privind transportul si pastrarea medicamentelor in perioada caniculara

23/07/2024
Reguli privind transportul si pastrarea medicamentelor in perioada caniculara

Reguli privind transportul si pastrarea medicamentelor in perioada caniculara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reguli-privind-transportul-si-pastrarea-medicamentelor-in-perioada-caniculara/

Temperaturile extreme (atat caldura cat si frigul), umiditatea precum si expunerea la lumina pot influenta negativ proprietatile terapeutice ale medicamentelor. Unele pot sa isi piarda eficacitatea, altele devin alergene sau chiar toxice daca sunt pastrate in conditii necorespunzatoare, precizeaza farmacistul Adela Filipescu, pe pagina Spitalului Clinic CF Timisoara.

Conditiile de depozitare ale medicamentelor sunt inscrise atat pe ambalaj, cat si in prospect. Majoritatea au indicatia de a fi pastrate intre 15-25°C (temperatura camerei), iar altele trebuie tinute la frigider, in intervalul 2-8°C.

Sfaturi practice pentru transportul si depozitarea medicamentelor in perioada caniculara

• Ca regula generala, evitati expunerea medicamentului la variatii mari de temperatura. Trecerea de la cald la rece si invers este daunatoare pentru stabilitatea medicamentului. Transportati medicamentele intr-o geanta izoterma. Pentru cele care se tin la temperatura camerei, nu este necesara utilizarea pastilelor de racire. Pentru cele care au indicatia de a fi depozitate la 2-8°C, se vor utiliza elemente de racire.

Atentie! Medicamentele nu trebuie sa vina in contact direct cu pastilele de racire!

• Nu lasati medicamente in masina, unde temperatura poate depasi 50°C pe timpul verii.

• Acasa, depozitati medicamentele conform specificatiilor producatorului. In cazul medicamentelor care se tin la temperatura camerei, studiile de stabilitate au dovedit ca nu a fost afectata calitatea la depasirea limitei de 25-30°C pentru cateva zile, daca au fost ferite de lumina si umiditate. Cele care trebuie tinute la 2-8°C se vor pastra obligatoriu in frigider, dar nu pe usa – unde temperatura variaza prea mult.

• Urmariti aspectul medicamentului: schimbarea culorii, alterarea mirosului sau modificarea consistentei sunt semne de degradare a calitatii medicamentului.

Potrivit sursei citate, comprimatele sunt mai rezistente la temperaturi ridicate, pe cand supozitoarele, ovulele, capsulele gelatinoase, solutiile, suspensiile, emulsiile, cremele si unguentele sunt usor degradabile la caldura.

Sursa: Spitalul Clinic CF Timisoara/FB

Etichete: calitatea medicamentelor, canicula si medicamentele, transport medicamente, depozitare medicamente, Spitalul Clinic CF Timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: