Cercetatorii au descoperit o metoda care ar putea sa extinda speranta medie de viata

24/07/2024
Cercetatorii au descoperit o metoda care ar putea sa extinda speranta medie de viata

Cercetatorii au descoperit o metoda care ar putea sa extinda speranta medie de viata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatorii-au-descoperit-o-metoda-care-ar-putea-sa-extinda-speranta-medie-de-viata/

Oamenii de stiinta sustin ca prin blocarea unei singure proteine, au reusit sa extinda speranta medie de viata la soareci cu aproximativ 25%.

Acesta reusita ridica intrebarea daca un astfel de procedeu ar avea efecte similare si in cazul oamenilor, iar pana in prezent exista indicii promitatoare in acest sens, potrivit unui studiu publicat miercuri in Nature, conform Live Science.

Intr-un nou studiu, oameni de stiinta au injectat soareci intre doua varste cu un anticorp care blocheaza actiunea proteinei interleukin-11, care produce inflamatie in organism si care este legata de procesul de imbatranire in celulele umane, relateaza si Agerpres.

La inceputul experimentului, acesti soareci aveau varsta de aproximativ 17 luni – echivalentul a 55 de ani in cazul oamenilor. Soarecii au primit injectii la fiecare trei saptamani, pana la moartea lor, in timp ce un grup martor de soareci nu a primit injectiile. Soarecii tratati pentru blocarea acestei proteine au trait cu aproximativ 25% mai mult decat cei din grupul martor, conform oamenilor de stiinta care au participat la experiment.

Soarecii care au primit injectiile au avut si o stare mai buna a sanatatii pe masura ce imbatraneau. Spre exemplu, acestia erau mai supli si mai puternici decat soarecii netratati si aveau functii hepatice mai bune si un metabolism mai robust. In plus, doar 16% dintre soarecii tratati s-au imbolnavit de cancer, prin comparatie cu 61% dintre rozatoarele care nu au primit injectiile cu anticorpi.

Aceste rezultate sugereaza ca tintirea proteinei IL-11 poate reprezenta o abordare promitatoare pentru a combate efectele negative asupra sanatatii pe care le are imbatranirea, conform echipei care a realizat studiul.

Aceste rezultate sunt “foarte impresionante”, sustine Joao Pedro de Magalhaes, profesor de biogerontologie moleculara la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie), care nu a participat la studiu. “Daca rolul sistemului imunitar in imbatranire si potentiala tinta pentru incetinirea imbatranirii sunt bine stabilite, IL-11 este un jucator nou si important pentru a intelege impactul sistemului imunitar si al inflamatiei asupra imbatranirii”, a mai sustinut Magalhaes pentru Live Science.

Totusi, in pofida rezultatelor incurajatoare, obtinute pe soareci, este nevoie de mai multe studii pentru a determina daca acest tip de interventie ar putea avea efecte pozitive si asupra oamenilor. Oamenii de stiinta trebuie sa determine mecanismul prin care blocarea actiunii proteinei IL-11 duce la cresterea sperantei de viata pe soareci.

Cercetatorii care au realizat acest studiu spera sa ajunga cu el in faza de teste clinice pe subiecti umani. Alti oameni de stiinta indeamna insa la prudenta, avertizand ca inflamatia este o componenta “importanta si necesara” a sistemului imunitar. Spre exemplu, tratamentele impotriva IL-11 i-ar putea face pe oameni mai vulnerabili in fata altor boli si infectii. Acest potential efect secundar nu este usor de observat pe soarecii de laborator, care sunt tinuti in medii controlate, in care nu circula agenti patogeni.

Etichete: speranta medie de viata, studiu prelungire viata, proteina interleukin-11

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: